1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhteisvastuu-keräys

Presidentti Niinistön Yhteisvastuukeräyksen avaus: Lapsen opintie ei saa katketa siihen, etteivät rahat riitä koulukirjoihin

Yhteisvastuukeräyksen kokonaistuotosta 40 prosenttia ohjataan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelun tukemiseen Suomessa.

Yhteisvastuu-keräys
Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on avannut Yhteisvastuukeräyksen (siirryt toiseen palveluun) keräyksen suojelijana. Tämän vuoden keräys auttaa lapsia ja nuoria kouluun Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Presidentti korosti kampanjan avauspuheessaan koulutuksen merkitystä tasa-arvon tuojana.

Niinistö on huolissaan siitä, että vähävaraisuus voi katkaista nuoren koulutien myös vauraassa Suomessa. Meillä noin 110 000 lasta elää pienituloisissa perheissä ja määrä on kasvussa.

– Joka kymmenes suomalaislapsi kasvaa perheessä, jonka tulot jäävät köyhyysrajan alle. Tuolloin opintoihin tarvittavat eurot ovat muusta tarpeellisesta pois. Rahaa koulutarvikkeisiin ei yksinkertaisesti ole.

Yhteisvastuukeräyksen kokonaistuotosta 40 prosenttia ohjataan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelun tukemiseen Suomessa.

– Kaikilla on oltava aito, oikea mahdollisuus. Mahdollisuus kouluttautua ja tulla osaksi yhteiskuntaa. Siitä meidän on pidettävä kiinni.

Jottei koulu keskeytyisi opiskeluvälineiden puuttumiseen, avun vie perille Kirkon diakoniarahaston (KDR) paikallisseurakuntien diakoniatyö.

Maailmalla tukea saavat katastrofien vuoksi koulunsa keskeyttäneet

Koko maailman humanitaarisesta avusta vain alle kolme prosenttia meni viime vuonna koulutukseen. Tämän vuoksi koulutus on Kirkon Ulkomaanavun avustuskohteena tänä vuonna.

Presidentti Sauli Niinistö tähdentää, että koulutus on reitti kehitykseen ja sen myötä köyhyyden poistoon. Koulutus on myös yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista

– Ilmainen, tasa-arvoinen ja laadukas peruskoulutus pitäisi olla jokaisen ulottuvilla vuoteen 2030 mennessä. Sellaisia lapsia, jotka eivät pääse edes alakouluun, on nyt yli 60 miljoonaa.

Kirkon Ulkomaanavun kautta tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta opintielle.

– Syrjäseuduille koulutetaan päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Perheille kerrotaan, miksi koulutus kannattaa ja vanhempia kannustetaan laittamaan lapsensa kouluun.

Niinistö sanoo, että koulutuksen lähes mittaamatonta arvoa kuvaa se, että jokaisen oikeus saada opetusta on kirjattu YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen. Tuo oikeus on sinetöity YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa.

– Yksinään koulutuksella ei voida Suomessa eikä muuallakaan epäkohtia poistaa. Mutta kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisten apua tarvitaan, jottei koulutus jää kiinni mahdollisuuksien puutteesta, rahasta tai sukupuolesta. Pienikin summa, pienikin teko voi tehdä unelmista totta.

Lisää aiheesta:

Katso Yle Areena: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa yhteisvastuukeräyksen

Köyhyyden selättänyt Casper Väliaho, 22, sai lukiokirjat avustuksena ja opiskelee nyt juristiksi – “Huonoja juttuja ei kannata märehtiä”

“Olen jo monta kertaa joutunut sanomaan lapsille, että tänään ei ole ruokaa” – Vähävaraisissa perheissä eletään nyt vuoden tiukinta aikaa

Lue seuraavaksi