Myräkkä toi enimmillään lunta 16 senttimetriä, lisää luvassa Pohjanmaalle

Lapissa hätyyteltiin pakkasennätyksiä, etelässä mennään jopa pluslukemissa.

Talvisää
traktori kolaamassa lunta
Lumenaurausta Helsingissä sunnuntaina.Ilkka Klemola / Yle

Kuluneen 12 tunnin aikana eniten lunta on satanut Ahvenanmaalla Jomalassa. Siellä virallisten mittausten mukaan kinoksiin on tullut lisää lunta jopa 16 senttimetriä.

Muualla sadealueella lumimäärät ovat jääneet viiteen, korkeintaan kymmeneen senttimetriin.

Rintama on nyt ohittanut eteläisimmän Suomen ja sateet ovat enää hajanaisia. Yhtenäisempää sade on Ahvenanmaalla ja lännessä Pohjanmaalta Keski-Suomen kautta Pohjois-Karjalaan yltävällä alueella.

Rintama jatkaa nyt matkaansa kohti pohjoista ja Etelä-Lappia, jonne se yltää huomisen puolella. Samalla se heikkenee ja lumisateet vähenevät. Sen jälkeen rintama väistyy koilliseen Venäjän puolelle.

Reitin varrella eniten lunta sataa Pohjanmaan rannikolla ja Keski-Pohjanmaalla.

Meteorologi Toni Hellisen arvion mukaan tuolle alueelle voi vuorokauden aikana sataa uutta lunta paikoin jopa 15 senttimetriä.

Lapissa kylmää, etelässä jopa plussalukemia

Ennusteen mukaan lämpötila on aivan etelärannikolla nyt iltapäivän ja illan aikana nollassa tai jopa hieman plussan puolella. Sen takia osa sateista voi tulla rannikolla räntänä tai jopa vetenä.

Kauempana sisämaassa sade tulee joko lumena tai jäätävänä tihkuna.

Tulevana yönä ilma pakastuu myös aivan etelässä muutaman asteen pakkasen puolelle.

Lapissa sen sijaan on jopa hyvin kylmää. Sunnuntaina aamulla Kuusamossa Kiutakönkäällä mitattiin pakkasta 38,3 astetta. Vielä pitkin päivää lukemat ovat olleet samalla alueella 30-34 astetta miinuksella.

Ennusteen mukaan huomennakin Lapissa on kylmää, 20 pakkasasteesta jopa 34 asteeseen saakka.

– Vähän riippuen pilvisyydestä ja lumisateista, mutta ihan päälaella voi olla huomennakin päivällä jopa 30 astetta pakkasta, kertoo meteorologi Joonas Koskela.