Hyppää sisältöön

Ähtärin uuden moottoriurheilualueen suunnitelmat jo pitkällä

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan moottoriradat ovat jo melko iäkkäitä. Uusin löytyy Jalasjärveltä ja seuraava rakentuu Ähtäriin.

Sambacrossia Kauhajoella vuonna 2010. Kuva: YLE / Anssi Leppänen

Ähtärin Kettumäkeen, vanhalle kaatopaikka-alueelle, on suunnitteilla SM-tason kilpailuvaatimukset kattava moottoriurheilualue. Ähtärin urheiluautoilijat ry hankki jo pari vuotta sitten omistukseensa 56 hehtaarin maa-alueen, joka sijaitsee Lieskylään johtavan tien varrella.

Alueelle on suunnitteilla reilun kilometrin mittainen jokamiesluokan ajoihin ja rallicrossiin soveltuva rata. Sinne suunnitellaan normaalien vallikatsomoiden lisäksi myös muutaman kymmenen ajoneuvon autokatsomoa, jollaisia Suomessa on vasta muutamia.

Ähtärin moottoriautoilijoiden haaveena on rakentaa alueelle myöhemmin myös neljän kilometrin pituinen rallisprinttirata.

Ähtärin vanha rata-alue sijaitsi Torakkakankaalla, mutta toiminta siellä loppui jo vuonna 2012. Alue jäi paitsi pieneksi myös vedenottamoalueen jalkoihin ja sen uusiminen ympäristövaatimusten mukaiseksi olisi ollut kallista.

Torakkakankaan moottoriurheilualue oli kooltaan vain 5,6 hehtaaria, joten Ähtärin moottoriurheilijat kymmenkertaistivat toimialueensa Kettumäessä. Torakkakankaan alue on edelleen yhdistyksen omistuksessa. Yhdistys käyttää enää alueen rakennuksia varastotiloina.

Lupa-asiat kunnossa, rahoitusta järjestellään

Uuden Kettumäen moottoriurheilualueen ympäristö- ja rakennuslupa-asiat ovat jo kunnossa. Yhdistys järjestelee parhaillaan lähes 800 000 euroa maksavan hankkeen rahoitusta. Hankkeelle haetaan 20 prosentin kuntaosuutta Ähtärin kaupungilta. Kaupunginhallitus käsittelee rahoitusta maanantaina 4. helmikuuta.

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen moottoriurheilualueet ovat pääasiassa melko iäkkäitä. Uusin Murtoharjun moottorirata valmistui Jalasjärvelle syksyllä 2016.