Kirjailijan murha järkyttää Irakissa – Alaa Mashzoub tunnettiin suorapuheisena ja kriittisenä kirjoittajana

Alaa Mashzoub ammuttiin lähellä kotiaan Karbalassa. Kirjailijaliitto arvostelee viranomaisia turvallisuuden puutteesta.

Irak
Moskeija Karbalassa auringonlaskun aikaan.
Mohammed Messara

Kirjailija Alaa Mashzoubin murha järkyttää Irakin kulttuuripiirejä.

Moottoripyörillä liikkuneet asemiehet ampuivat 50-vuotiaan Mashzoubin lauantaina lähellä tämän kotitaloa shiiojen pyhässä kaupungissa Karbalassa.

Teon motiivista ei ole tietoa, eikä mikään ryhmä ole ilmoittanut olevansa sen takana.

Sunnuntaina Karbalan taitelijat ja intellektuellit järjestivät istumamielenosoituksen protestoidakseen väkivallantekoa.

– Tässä tapettiin sanoja... vapaita, rehellisiä ja kauniita sanoja, kirjailijatoveri Ali Lefta Said sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Irakin kirjailijaliitto on tuominnut murhan ja arvostelee viranomaisia siitä, että nämä eivät riittävästi suojele kulttuurintekijöitä.

– Liitto pitää keskus- ja paikallishallintoa täysin vastuullisina, koska ne eivät ole pitäneet yllä turvallisuutta, liitto ilmoitti lausunnossaan.

Irakin kulttuuri- ja matkailuministeri Abdul Amir al-Hamdani sanoi Irakin kulttuurielämän menettäneen yhden keskeisistä tekijöistään.

Mashzoub kirjoitti useita romaaneja ja novellikokoelmia, jotka voittivat paikallisia ja alueellisia kirjallisuuspalkintoja. Hän oli tunnettu hahmo Karbalassa, jonka historialliset korttelit olivat keskeisessä roolissa hänen teoksissaan.

Mashzoub arvosteli kirjoituksissaan ääriliikkeitä, hallinnon korruptiota, naapurimaan Iranin vaikutusvaltaa Irakissa ja puolisotilaallisia ryhmiä.

– Täytyy olla tosi pelkuri, että ampuu aseella ihmistä, jolla on vain sanoja ja unelmia, kirjailijakollega Ahmed Saadawi kirjoitti Facebook-päivityksessään.

– Häpeä murhaajille... ja häpeä viranomaisille, elleivät he löydy ja tuomitse näitä välittömästi.

Lähteet: AFP, Reuters