1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranskan politiikka

Ranskalaislehti: Presidentti Macron harkitsee kansanäänestystä keltaliivien lepyttämiseksi

Äänestys voisi olla europarlamenttivaalipäivänä 26. toukokuuta.

Keltaliiviliike osoittaa mieltään kohonneiden elinkustannuksien takia ja vastustaa presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa 2. helmikuuta. Kuva: Yoan Valat / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron harkitsee kansanäänestyksen järjestämistä toukokuussa vastauksena keltaliivien mielenosoituksille, kirjoittaa Journal du Dimanche -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Äänestys järjestettäisiin 26. toukokuuta, samana päivänä kuin europarlamenttivaalit pidetään.

Lehden mukaan ranskalaiset saisivat kansanäänestyksessä ottaa kantaa useampaan kysymykseen, muun muassa kansanedustajien määrän vähentämiseen ja poliitikkojen kausien rajoittamiseen.

Keltaliivien mielenosoitukset saivat Macronin jo joulukuussa lupaamaan tukitoimia pienituloisille perheille sekä minimipalkkojen korotuksia ja veronkevennyksiä.

Lisäksi Macron on järjestänyt suuren kansallisen keskustelun eli sarjan kansalaistapaamisia, joissa ihmiset pääsevät kertomaan mielipiteensä hallituksen päätöksistä ja politiikasta.

Ranskan perustuslain mukaan presidentillä on oikeus järjestää kansanäänestyksiä, mutta mahdollisuutta on käytetty vain yhdeksän kertaa sitten vuoden 1958. Edellinen kerta oli vuonna 2005, jolloin presidentti Jacques Chirac järjestytti kansanäänestyksen EU-perustuslaista ja suureksi järkytyksekseen hävisi sen.

Montako kysymystä kansalle?

Oppositiopuolue tasavaltalaisten puheenjohtaja Laurent Wauquiez arveli Macronin ottavan riskin, jos tämä järjestää kansanäänestyksen pelkästään institutionaalisista kysymyksistä, kuten kansalliskokouksen paikkamäärästä. Se ei ole ihmisten mielissä keskeisin aihe, Wauquiez sanoi.

– Se on tietenkin tärkeä kysymys, mutta jos se on ainoa asia, josta ihmisten mielipiteitä kysytään, niin presidentti ottaa kyllä suuren riskin, hän sanoi.

Jos Macron päätyy järjestämään kansanäänestyksen, jossa kysymyksiä on useampi kuin yksi, olisi se ensimmäinen kerta Ranskan historiassa.

Äärioikeiston johtaja Marine Le Pen katsoi Macronin yrittävän harhauttaa kansalaisten huomiota europarlamenttivaaleista, jotka hänen Kansallinen liittouma -puolueensa toivoo voittavansa.

Kannatusmittausten mukaan Macronin En Marche -puolue on tasoissa Kansallisen liittouman kanssa.