1. yle.fi
  2. Uutiset

Erdogan haukkuu Syyrian Assadia julkisuudessa – mutta Turkki pitää silti yhteyttä maan hallintoon

Turkki tukee Assadia vastaan taistelevia kapinallisia Syyriassa, mutta tiedustelupalvelu pitää yhteyttä hallintoon mahdollisen tarpeen vuoksi.

Ulkomaat
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhuu mikrofoniin, hänen yläpuolellaan liehuu maan lippu.
Turkin presidentti Recep Tayyip ErdoganEPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvisti sunnuntaina, että hänen hallituksensa pitää tiedustelupalvelunsa kautta yllä "matalan tason" yhteyksiä Syyriaan. Erdogan kertoi asiasta valtiollisen TRT-kanavan haastattelussa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Turkki myöntää pitävänsä suoraan yhteyttä Bashar al-Assadin hallintoon Syyriassa. Turkki on ollut yksi Assadin hallinnon kovimmista vastustajista.

Presidentti Erdogan on monesti vaatinut Assadin syrjäyttämistä. Erdogan on kuvannut Assadia myös terroristiksi. Turkki myös tukee Assadia vastaan taistelevia kapinallisia Syyriassa.

– Vaikka joku olisikin vihollinen, ei yhteyksiä pidä katkaista kokonaan siltä varalta, että niitä vielä tarvitaan, Erdogan perusteli. Erdoganin mukaan johtajat voidaan vaihtaa, mutta tiedustelupalvelut jatkavat toimintaansa.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi joulukuussa, että Turkki ja muut maat harkitsevat työskentelyä Assadin kanssa, jos hän voittaa demokraattiset vaalit. Cavusoglun mukaan Turkki on yhteydessä Syyrian hallintoon vain kolmansien osapuolten, nimittäin Venäjän ja Iranin, kautta.

Venäjän ja Iranin tuella Assadin hallinto on saanut otettua takaisin hallintaansa suuria alueita kapinallisilta.

Erdoganin on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Iranin presidentti Hassan Rouhani Sotšissa 14. helmikuuta. Johtajat keskustelevat Syyrian tilanteesta.

Välit Turkin ja Syyrian välillä katkesivat sen jälkeen, kun Syyrian hallinto käytti kovia otteita nujertaakseen arabikevään jälkeen tapahtuneen kansannousun.

Lue myös:

Yhdysvaltain joukkojen lähtö Syyriasta on salamyhkäinen operaatio, jonka aikataulusta ei ole tietoa

Taloudellisesta tuhosta Turkkia eilen varoittanut Trump näki tänään valtavaa potentiaalia maiden välisessä talousyhteistyössä

Trump varoittaa taloudellisesta tuhosta, jos Turkki hyökkää kurdeja vastaan Syyriassa

Yhdysvallat on virallisesti aloittanut vetäytymisen Syyriasta

USA:n täyskäännös joukkojensa vetämisestä Syyriasta hermostuttaa Turkin presidenttiä – ei suostunut tapaamaan Boltonia

Lähteet: AFP, STT, Reuters

Lue seuraavaksi