Salakuljetusten karu todellisuus: Kymmeniä haitilaisia on jälleen löydetty hukkuneena

Viranomaiset saivat pelastettua tiettävästi vain 17 ihmistä Abacon saaren rannikkovesistä.

Haiti
Haitin virallinen lippu
Haitin virallinen lippuAOP

Viranomaisten mukaan ainakin 28 haitilaista on hukkunut Abacon rannikolla Bahaman edustalla. Laiva upposi noin 10 kilometrin päässä Abacon saaren rannikosta. Hukkuneet olivat siirtolaisia, jotka olivat yrittäneet päästä ulkomaille Karibian köyhimmästä taloudesta Haitista.

Abacon saaren asukkaat löysivät lauantaina neljä ruumista ja vähintään 15 ihmistä rannikkovesiltä. Bahaman armeijan joukot ja USA:n rannikkovartiosto käynnistivät tietojen jälkeen etsinnän, jonka seurauksena viranomaiset ovat pelastaneet sunnuntaina iltapäivällä 17 ihmistä ja löytäneet merestä 28 ruumista.

Tapahtuneen jälkeen Yhdysvaltojen Haitin lähetystö varoitti yhteisöpalvelu Twitterissä, ettei kannata vaarantaa elämäänsä. “Varoittakaa perheitä ja yhteisöjä: laiton maahanmuutto ja salakuljettajien toiminta on vaarallista ja päättyy usein tragediaan”.

Bahaman armeijan mukaan pelkästään tänä vuonna noin 300 haitilaista on pidätetty laittoman maahantulon yrityksestä.

Haitilaiset pyrkivät etsimään parempaa elintasoa, sillä yli 60 prosenttia väestöstä joutuu tulemaan toimeen alle kahdella dollarilla päivässä.

Aiemmin haitilaiset ovat menneet Yhdysvaltoihin ja erityisesti Floridaan, mutta siirtolaisvirta on siirtynyt nyt Kanadaan ja muihin naapurimaihin. Viime vuosina tuhannet nuoret haitilaiset ovat muuttaneet Chileen tai Brasiliaan, joissa viisumeja on helpompi saada.

Vuoden 2010 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen noin 60 000 haitilaista on saanut tilapäisen turvapaikan Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto kuitenkin ilmoitti vuonna 2017 lopettaneensa haitilaisten tukiohjelman, mutta päätös on riitautettu useissa oikeudenkäynneissä.

Lähteet: AP, AFP, STT