Maduro ei hyväksy Euroopan maiden vaatimusta aikaistetuista presidentinvaaleista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut presidentti Nicolas Maduroa jopa sotilallisella väliintulolla.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro
Venezuelan presidentti Nicolas MaduroEPA

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ei hyväksy Euroopan maiden pyyntöä järjestää ennenaikaiset presidentinvaalit. Maduro sanoi sunnuntaina espanjalaisen televisiokanavan Sextan haastattelussa, ettei hän myönny häntä vaatineiden lähtöön. Maduron lähtöä ovat vaatineet keskeisten EU-maiden ja Yhdysvaltojen lisäksi myös osa Venezuelan kansalaisista.

Keskeiset EU-maat olivat antaneet Madurolle sunnuntaihin puoleenyöhön aikaa ilmoittaa uusista vaaleista. Maduro torjui EU-maiden asettaman takarajan.

Espanja, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Alankomaat, Portugali ja Itävalta ovat aiemmin sanoneet, mikäli Maduro ei järjestä aikaistettuja presidentinvaaleja, maat tunnustavat Juan Guaidón Venezuelan lailliseksi presidentiksi. Guaidó on toiminut Venezuelan parlamentin puhemiehenä.

Yhdysvallat on jo aiemmin lisännyt pakotteita ja painostusta Maduron hallintoa kohtaan. Nyt Yhdysvallat on ilmoittanut lähettävänsä kriisiapua Venezuelaan väliaikaisena pitämänsä presidentti Guaidón pyynnöstä, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut televisioyhtiö CBS:lle, että myös sotilaallinen voimankäyttö on "vaihtoehto".

Venezuelassa opposition Juan Guaidó julistautui presidentiksi lähes kaksi viikkoa sitten. Samalla hän kutsui kansalaiset kaduille osoittamaan mieltä presidentti Nicolás Maduroa vastaan. Maassa on ollut useita mielenilmauksia molempien johtajien tukemiseksi.

Yhdysvallat on tunnustanut tammikuussa presidentiksi julistautuneen Guaidón maan presidentiksi.

Kello 2:08 Muutettu otisikon vetoomus-sana vaatimukseksi.

Lue myös:

Mitä Venezuelassa tapahtuu seuraavaksi? Yle kokosi yhteen viime päivien tärkeimmät teemat ja niiden mahdolliset seuraukset

Yle Venezuelassa: Valtavat väkijoukot kokoontuivat kaduille Caracasissa, opposition marssi sujunut rauhallisesti

Yle Venezuelassa: Äiti ikävöi poikaansa, joka tuskin palaa – "Hänelle ei ole täällä tulevaisuutta"

Venezuelan oppositiojohtaja Guaidó vetoaa Venäjään ja Kiinaan – syyttää myös poliisia perheensä ahdistelusta

Ylen toimittaja Venezuelasta: Olisin voinut olla yksi pidätetyistä

EU alkaa johtaa kansainvälistä kontaktiryhmää Venezuelan kriisin ratkomiseksi

Lähteet: AFP, Reuters, STT