1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raja-aidat ja -muurit

Pentagon: Meksikon rajalle lähetetään lisää sotilaita

Presidentti Donald Trump: Jos ei ole muuria, ei ole turvallisuutta.

Raja-aidat ja -muurit
Rajavartija keskustelee Yhdysvaltoihin pyrkivien maahanmuuttajien kanssa Teksasin El Pasossa.
Rajavartija keskusteli Yhdysvaltoihin pyrkivien maahanmuuttajien kanssa Teksasin El Pasossa perjantaina.John Moore / AFP

Yhdysvallat lähettää lisää sotilaita Meksikon rajalle. Maan puolustushallinnon Pentagonin mukaan Yhdysvallat lähettää Meksikon rajalle vielä 3 750 sotilasta tukemaan tulli- ja rajavalvontaa. Pentagon sanoi sunnuntaina, että rajaa turvaavien kokonaismäärä on 4 350.

Tarkoituksena on pitää vahvistettua valvontaa määräajan, ainakin kolme kuukautta.

Rajajoukkojen vahvistaminen toteutetaan presidentti Donald Trumpin pyynnöstä. Trump haluaa rajalle kaksinkertaisen määrän sotilaita. Presidentti on perustellut päätöstään laittoman maahanmuuton torjumisella.

Tavoitteena on myös asentaa lisää uutta valvonta- ja seurantajärjestelmää raja-alueelle. Tehostettu mobiilivalvonta kestää 30. syyskuuta saakka.

Trump vetosi republikaaneihin Twitterissä turvallisuuden lisäämiseksi Meksikon rajalla. Trumpin mukaan, jos ei ole muuria, ei ole turvallisuutta. Hän luettelee ihmiskaupan, huumausaineet ja rikollisuuden kaikessa laajuudessaan.

Presidentti Donald Trump lähetti alun perin sotilaita avustamaan rajavalvonnassa ennen marraskuun välivaaleja. Trumpin vastustajat ovat kuvailleet tätä poliittiseksi tempaukseksi, jonka tarkoituksena on luoda illuusio kriisistä rajalla.

Rajajoukkojen käyttöönotto oli yksi monista asioista, joissa Trumpin ja entisen puolustusministerin Jim Mattis näkemykset erosivat ennen kuin hän irtisanoutui joulukuussa. Viimeinen niitti oli Trumpin päätös vetää joukot Syyriasta.

Lue myös:

Trump vaatii yhä 5,7 miljardia dollaria muurille – Pelosi tyrmäsi ehdotuksen jo etukäteen

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla erotettiin perheistään tuhansia siirtolaislapsia luultua enemmän

Trump teki ennätyksen: Liittovaltion hallinnon sulusta tuli pisin Yhdysvaltain historiassa

Trump käveli kiukkuisena ulos muurineuvotteluista

Trump voi yhä yrittää hankkia rahat Meksikon muuriin julistamalla hätätilan – Viisi huomiota hätätilalain merkityksestä Yhdysvalloissa

Lähteet: AP, Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi