Lappeenrannan uuden sairaalan rakentaminen versoi lihavan riidan: osapuolet vaativat toisiltaan miljoonakorvauksia

Lappeenrannan uuden K-sairaalan rakentamisessa meni moni asiaa pieleen, ja riita uhkaa päätyä oikeuteen.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Sairaalan julkisivussa on kymmeniä eri sävyjä
Iso sairaalarakennus eli K-sairaala rakenteilla Lappeenrannassa syksyllä 2017. Petri Kivimäki / Yle

Lappeenrannan uuden sairaalarakennuksen eli niin sanotun K-sairaalan rakentamissopimuksen purkamisesta on tulossa iso riita. Osapuolina ovat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Eksote ja rakennusyhtiö HL-rakentajat. Molemmat ovat esittäneet toisilleen isot korvausvaatimukset.

Nyt jo konkurssiin mennyt HL-rakentajat vaatii Eksotelta 11 miljoonaa euroa K-sairaalan urakan viivästymisestä, lisä- ja muutostöistä sekä urakkasopimuksen purkamisesta.

Eksote puolestaan vaatii HL-rakentajilta reilua 6 miljoonaa euroa.

Korvaussummista (siirryt toiseen palveluun)kertoi ensin sanomalehti Etelä-Saimaa.

K-sairaala
Lappeenrannan K-sairaalan arkkitehtuuri on herännyt runsaasti huomiota.Mikko Savolainen / Yle

Monien mutkien rakennusprojekti

K-sairaalan rakentamisessa oli alusta alkaen lukuisia vaikeuksia.

Uutta sairaalarakennusta alettiin tehdä noin kahden kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta sijaitsevan Etelä-Karjalan keskussairaalan viereen. Keskussairaala on rakennettu 1950-luvulla, joten sairaala oli käymässä ahtaaksi ja tiloiltaan vanhanaikaiseksi. Uuteen K-sairaalaan tulisivat yleis- ja erikoislääketieteen päivystys sekä vuodeosastoja, jossa olisivat sairaansijat noin 200 potilaalle.

Sairaalan piti valmistua vuoden 2017 syksyllä. Eksoten oli saanut rakentajalta tiedot, että uusi sairaala olisi valmis vasta maaliskuussa 2018.

Valmista ei kuitenkaan näyttänyt tulevan, joten itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2017 Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote päätti käyttää Suomen oloissa erittäin harvinaista toiminpidettä. Se otti haltuunsa sairaalatyömaan, koska sen mielestä työmaan pääurakoitsija ei olisi kyennyt saattaamaan urakkaa loppuun.

Eksote teki rakennustyömaan haltuunoton jälkeen omissa nimissään uudet urakkasopimukset aliurakoitsijoiden kanssa.

Huhtikuussa 2018, kun sairaalan rakentaminen oli saatu loppusuoralle, sairaalassa sattui vesivahinko. Satoja litroja vettä valui lattioille ja rakennuksen rakenteisiin. Kesäkuun alkupuolelle suunniteltu käyttöönotto viivästyi jälleen.

K-Sairaalan vesivuotoa korjataan
Huhtikuussa 2018 K-sairalan rakennustyömaalla sattui iso vesivahinko, minkä takia uutta lattiaa piti repiä auki. Kare Lehtonen/Yle

Lopulta sairaala voitiin kesällä ottaa käyttöön. Oman haasteensa siihen toivat kesän helle ja kesälomat. Syksyn mittaan sairaalassa alettiin huomata vikoja, joita on korjattu vähitellen.

HL-rakentajat ja Etelä-Karjalan sosiaali- jaterveyspiiri Eksote ovat pyrkineet korvausasiassa sopuun. Maaliskuussa ratkeaa, päätyvätkö osapuolet käräjille. Asian käsittelyä on hidastanut se, että HL-rakentajat teki K-sairaalan urakkasopimuksen purun yhteydessä konkurssin.

Lue seuraavaksi: Vartijat keskeyttivät rakennustyöt Lappeenrannan uudessa jättisairaalassa: edes satojentuhansien eurojen arvoisia työkoneita ei saanut ottaa mukaan