Matti Nykäsen kuolinuutinen herättää huomiota maailmalla – Norjalaishyppääjä Hroar Stjernen: "Hän oli kuin antilooppi"

Mäkihyppylegendan kuolemasta ovat uutisoineet etenkin pohjoismaiset, saksalaiset ja puolalaiset mediat.

Matti Nykänen
Matti Nykäsen mitalikokoelma on esillä Suomen Urheiumuseossa.
Matti Nykäsen mitalikokoelma oli esillä Suomen Urheiumuseossa heinäkuussa 2008.Mikko Stig / Lehtikuva

Eurooppalaisissa medioissa on uutisoitu laajasti mäkihypyn moninkertaisen maailmanmestarin Matti Nykäsen kuolemasta.

Pohjoismaiset mediat huomioivat suomalaislegendan kuolinuutisen (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisenä.

Verdens Gang -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) Nykäsen kuolemaa kommentoi norjalaismäkihyppääjä Hroar Stjernen, joka kilpaili vuonna 1987 Oberstdorfin MM-kisoissa Norjan joukkueessa. Nykänen oli mukana Suomen joukkueessa, jonka taakse Norja kisoissa jäi.

– Ei tässä voi sanoa kuin että tämä on surullista. Nykänen oli loistava mäkihyppääjä. Kilpailimme yhdessä, mutta minulla ei ollut mahdollisuuksia häntä vastaan, Stjernen sanoo Verdens Gangille.

Stjernen toteaa, että Nykänen oli monella tapaa kova jätkä, joka eli rajun elämän.

– Hän oli kuin antilooppi, hänellä oli erinomainen fysiikka, Stjernen jatkaa.

"Puhui eniten kun joi"

Norjalainen Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) on nostanut etusivulleen Nykäsen vuonna 2017 lehdelle antaman haastattelun. Jutussa Nykänen sanoo, että helvetti ei ole yhtä paha kuin hänen elämänsä.

Nykäsen kuolemasta ovat kertoneet laajasti myös ruotsalaismediat, kuten Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun), Expressen (siirryt toiseen palveluun) ja Ruotsin yleisradio SVT (siirryt toiseen palveluun).

SVT on haastatellut (siirryt toiseen palveluun) mäkihyppyasiantuntijaansa, entistä mäkihyppääjää Anders Daunia. Hän luonnehtii Nykästä "suurimmaksi mäkihyppääjäksi, jota on koskaan ollut".

Nykäsen kanssa 1980-luvulla kilpaillut Daun sanoo Nykäsen olleen toisaalta ujo ja syrjäänvetäytyvä luonne, jolle vaikutti olevan vaikeaa olla sosiaalinen.

– Hän puhui eniten, kun hän joi, Daun toteaa SVT:lle.

Aftonbladetissa urheilutoimittaja Mats Wennerholm muistelee Nykäsen uraa koskettavassa kirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun).

"Lennä Nykäsen Matti"

Mäkihyppymaa Saksan mediassa on useita juttuja Nykäsen kuolemasta. Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi urheiluministeri Sampo Terhon tviitin jakanut Bild-lehti (siirryt toiseen palveluun) etusivun pääuutisenaan, sanomalehti Die Welt (siirryt toiseen palveluun) ja ja Tageszeitung (siirryt toiseen palveluun).

Itävallassa Die Presse -lehden toimituspäällikkö Erich Kocina tviittasi Lennä Nykäsen Matti -kappaleen, jonka Sleepy Sleepers levytti vuonna 1988 Calgaryn olympialaisten kunniaksi.

Nykäsen kuolema on huomioitu laajasti myös Puolan mediassa (siirryt toiseen palveluun). Länsi-Balkanilla aiheesta on kerrottu esimerkiksi Bosnia ja Hertsegovinassa (siirryt toiseen palveluun), jossa Nykänen voitti Sarajevon olympialaisissa kaksi mitalia vuonna 1984, sekä Kroatian lehdistössä (siirryt toiseen palveluun).

Talviurheilublogeissakin on jaettu uutista. Turkkilainen mäkihyppyblogi tviittasi aamulla Nykäsen kuvan ja kuolinuutisen.

Lisää aiheesta:

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Matti Nykäsen synnyinkaupungissa Jyväskylässä ihmiset surevat mäkihyppylegendan kuolemaa: "Hyvin sanaton olen"

Matti Nykänen oli yksi Suomen kaikkien aikojen urheilijoista – mäkilegendan ainutlaatuiset saavutukset hakevat vertaistaan

Katso: Erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä – katso suorana kello 10 Areena ja TV2

Yle Elävä arkisto: Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

Aiheesta muualla:

Ilta-Sanomat: Jens Weissflogin ääni sortui, kun hän kuuli Matti Nykäsen kuolemasta – kertoi viimeisen muistonsa kilpakumppanistaan (siirryt toiseen palveluun)