Hyppää sisältöön

Venäjällä kymmenissä kaupungeissa osoitettiin mieltä ympäristön puolesta

Jäteuudistuksen vuoksi syrjäseudut pelkäävät joutuvansa pääkaupungin kaatopaikaksi, moskovalaiset haluavat hengittää puhdasta ilmaa.

Moskovassa ihmiset kokoontuivat " Venäjä ei ole roskakori" kylttien kanssa osoittamaan mieltään. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Sunnuntaina useilla paikkakunnilla ympäri Venäjää osoitettiin mieltä ympäristön puolesta ja jäteuudistusta vastaan.

Mielenosoituksia oli 52 kaupungissa ja 32 alueella, kertoi MBH Media (siirryt toiseen palveluun).

Eniten "Ekoprotestin" tapahtumia oli Arkangelin hallintoalueella ja Komin tasavallassa. Niiden lähellä on Šiesin jäteasema, jolle hallinto aikoo viedä tulevaisuudessa moskovalaisten jätteet.

Vedomostin mukaan (siirryt toiseen palveluun) mielenosoittajat pelkäävät jätteiden kuljetuksen hintojen nousua ja vastustavat uutta tapaa kerätä ja kierrättää roskat alueellisten toimijoiden kautta, jotka ovat vastuussa valtion viranomaiselle. Mielenosoittajien mielestä jäteuudistus johtaa vain korruptioon.

Jätehuoltouudistuksessa tänä vuonna jokaisen alueen tulisi valita yhtiö, joka on vastuussa jätteiden kuljettamisesta, kertoo Meduza (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä on varannut tulevalle alueita hallinnoivalle valtiolliselle organisaatiolle rahaa 75 miljardia ruplaa ( lähes miljardi euroa), lisäksi yksityisiltä toimijoilta aiotaan kerätä rahaa 225 miljardia ruplaa (lähes 3 miljardia euroa) kierrätykseen.

Venäjälle aiotaan rakentaa myös jätteidenkäsittelylaitoksia lähes 130 kappaletta. Suuret kaupungit (Moskova ja Pietari) eivät voi perustaa enää uusia kaatopaikkoja, joten viimeistään vuonna 2022 niiden on kuljetettava jätteet muualle tai käsiteltävä ne.

Alueet esiin

Mielenosoituksissa oli mukana eri puolueita, joilla on jalansijaa juuri Venäjän aluehallinnossa. Esimerkiksi Jabloko- ja kommunistipuolueen edustajat tviittasivat mielenosoituksista.

Mielenosoitusten koko vaihteli kymmenistä ihmisestä satoihin.

– Ei ole vielä selvää, miten roskauudistus vaikuttaa Novosibirskin ekologiseen tilanteeseen. Uskomme, että muutos ei ole ainakaan parempi, kertoi mielenosoittaja Sibkrai.ru-sivustolle.

Hänen mukaansa on jo varsin selvää, että asukkaille tulee lisää alueellisia maksuja uudistuksesta.

Myös oppositiopoliitikko Sergei Udaltsov ilmeisesti tviittasi sunnuntaina pidetystä mielenilmaisusta Moskovassa. Hänen mukaansa paikalla oli 400 ihmistä.

Moskovalaisten viesti oli, että jätehuolto pitäisi saada kansalaisten valvontaan. He myös vaativat puhtaampaa ilmaa.

Lue myös:

.
.