1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keminmaa

Päättäjien lakkauttamasta kyläkoulusta tuli tärkeä kokouspaikka Keminmaassa

Liedakkalan koulun kaikki luokkahuoneet on otettu kokouskäyttöön.

Keminmaa
Puheenjohtajan nuija pöydällä.
Puheenjohtajan nuija löytyy luokkahuoneesta, joka toimii kunnanhallituksen kokouspaikkana.Riikka Rautiainen/ Yle

Lakkautetusta kyläkoulusta on tullut tärkeä kokouspaikka Keminmaassa. Liedakkalan koululla järjestetään nykyään käytännössä kaikki kunnan luottamus- ja virkamiesjohdon kokoukset kunnanvaltuustoa lukuun ottamatta.

– Koulu on kovassa käytössä, sillä täällä kokoontuvat kunnanhallitus ja lautakunnat. Lisäksi tiloissa pidetään valtuustoinfot, valtuuston iltakoulut ja seudulliset kokoukset, kertoo kunnanvaltuutettu, kyläläinen Raimo Arponen.

Liedakkalan ja lähialueen kyläläisille tilanne on kutkuttava, sillä Keminmaan kunnanvaltuusto päätti monien käänteiden jälkeen vuonna 2016 koulun lakkauttamisesta säästösyihin vedoten. Tällä hetkellä päättäjät eivät tulisi toimeen ilman koulun tiloja, jossa kaikki luokkahuoneet on valjastettu kokouskäyttöön.

Kyläyhdistys haluaa koulun käyttöönsä

Liedakkalan koulu suljettiin vuonna 2016 kevätlukukauden päätteeksi. Sen jälkeen koulu ehti olla tyhjillään siihen saakka, kunnes Keminmaan kunnantalon toimintoja alettiin siirtää väistötiloihin. 1980-luvulla rakennettu kunnantalo jätettiin tyhjilleen viime kesänä ja sen myös koulun käyttö kokoustilana vilkastui.

– Kyllähän koulun lakkauttaminen korpeaa edelleen jokivarressa, mutta eteenpäin on mentävä. Me on mietitty kyläyhdistyksessä, että jos saataisiin koulun puolelta tilat omaan toimintaan. Kansalaisopisto olisi yksi hyvä toimija ja koulun tiloissa voisi olla esimerkiksi musiikin ja puutöiden opetusta, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Oinas.

Tällä hetkellä kyläläisten käytössä on Seuralan rakennus, jossa on liikuntasali ja matalassa osassa kyläyhdistyksen tila. Rakennus sijaitsee samassa pihapiirissä. Toiveena on, että esimerkiksi koulun veistoluokka saataisiin kansalaisopiston käyttöön. Kunnan virka- ja luottamusjohdon lisäksi koululla kokoontuvat muun muassa Keminmaan reserviläiset, jotka ovat siellä väistössä kunnantalolta.

Raimo Aponen ja Mikko Oinas.
Raimo Arponen ja Mikko Oinas toivovat, että koulu saataisiin kyläläisten käyttöön.Riikka Rautiainen/ Yle

– Minusta myös koulun kesäkäyttöä tulisi harkita, sillä koulun ympärillä on tilaa hehtaarien verran. Tässä olisi minusta mahtavat puitteet esimerkiksi ulkoilmatapahtumien järjestämiseen, sanoo Arponen.

Keminmaassa ei ole tehty päätöstä kyläkoulun tulevasta käytöstä eikä kunnantalon remontista, jotka ovat sidoksissa toisiinsa. Kunnantalon kohtaloa käsitellään valtuustossa todennäköisesti vasta keväällä.

Lue seuraavaksi