Rauman satama suunnittelee isoa laajennusta

Altaan ja laiturin laajentamisen kokonaiskustannukset olisivat noin 20 miljoonaa euroa.

Rauma
Satama-aluetta
Rauman satama.Katja Halinen / Yle

Rauman satamaa halutaan taas laajentaa. Satamayhtiö on päättänyt aloittaa lupaprosessin satama-altaan laajentamiseksi ja uuden laiturin rakentamiseksi Petäjäksen laajennusalueen länsireunalle.

– Satamayhtiön kokemuksen mukaan lupaprosessit voivat kestää vuosia, joten laajennushankkeisiin täytyy valmistautua hyvissä ajoin, satamayhtiön toimitusjohtaja Hannu Asumalahti sanoo.

Altaan ja laiturin laajentamisen kokonaiskustannukset olisivat noin 20 miljoonaa euroa.

– Satamalla on myös kokemusta vanhojen laituripaikkojen syventämisestä. Kokemukset valitettavasti eivät ole kovin positiivisia, koska työ on teknisesti hyvin vaativaa ja kallista, Asumalahti sanoo

Edellinen sataman iso laajennustyö valmistui runsas vuosi sitten. Tuolloin syvennettiin kulkuväylä 12 metriin ja laajennettiin konttiterminaalia. Ennen tätä laajennusta Rauman satama joutui käymään läpi pitkällisen valitusprosessin.

Ei vielä varmuutta laajennuksesta

Rauman sataman toimitusjohtaja Hannu Asumalahti korostaa, että nyt vasta haetaan lupaa laajennukselle. Päätös laajennuksesta tehdään lupaprosessin jälkeen erikseen.

Nykyisillä liikennemäärillä satama ei vielä lähde laajennustyöhön. Liikenteen määrän pitäisi kasvaa noin 10 prosenttia eli puoli miljoonaa tonnia. Viime vuonna liikenteen määrä jäi hieman vuoden 2017 kovista lukemista.

– Näillä liikennemäärillä hanke ei vielä tule taloudellisesti ajankohtaiseksi, Asumalahti sanoo.

Jos liikenne kasvaa ja lupaprosessi etenee myönteisesti, laajennus voisi valmistua aikaisintaan 2022 tai 2023.