Näyttelijä Ismo Kallio on kuollut

Näyttelijä kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana.

Suomen Kansallisteatteri
Ismo Kallio
Ismo KallioVesa Moilanen / Lehtikuva

Näyttelijä Ismo Kallio on kuollut. Asiasta kertoo Suomen Kansallisteatteri.

Kallio menehtyi pitkällisen sairauden jälkeen viikonloppuna. Hän oli kuollessaan 83-vuotias. Kallio syntyi Turussa.

Ismo Kallio näytteli Kansallisteatterissa useiden vuosikymmenien ajan ja oli tunnettu myös televisiosta ja elokuvista. Ensimmäistä kertaa hän näytteli Kansallisteatterissa vuonna 1955.

Uransa hän kuitenkin aloitti Turun kaupunginteatterissa. Viimeisen kerran hän näytteli Anton Tšehovin Kirsikkapuistossa vuonna 2013.

Ismo Kalliolle myönnettiin Ida Aalberg -mitali vuonna 1983 ja Pro Finlandia -mitali vuonna 1999. Suuri yleisö muistaa hänet etenkin presidentti Mauno Koiviston roolista, josta hän sai lempinimen Vara-Manu.

"Ei sanonut koskaan ei"

Näyttelijäkollega Juha Muje muistaa Ismo Kallion joka paikkaan venyvänä monitaiturina.

– Hän ei sanonut koskaan ei. Jos vain aikataulu antoi myöden, oli hän aina mukana. Ihmettelinkin, miten yksi ihminen voi venyä joka paikkaan niin monitahoisesti.

Muje ylistää Kalliota niin draamanäyttelijänä, viihdyttäjänä kuin opettajanakin. Miehet työskentelivät yhdessä Turun kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa. Kallio myös opetti Mujetta teatterikoulussa.

Vuonna 1968 syntynyt yhteys kantoi Mujeen mukaan viimeiseen asti. Vaikka yhteiset projektit olivat vain satunnaisia, tuli Kallio aina tilaisuuden tullen juttelemaan.

– Hän oli tavattoman kiinnostunut siitä, mitä muut ihmiset tekivät ja hänellä oli aina jotain hyvää sanottavaa. Minulle jäi hänestä hyvin ystävällinen ja toverillinen mielikuva.

Lue lisää:

Elävä arkisto: Nuori Ismo Kallio lyhytelokuvassa Yhteinen koulutie vuodelta 1957

Näyttelijälegendan vinkki: Näin pääset eroon Turun murteesta

Ismo Kallio jää pois Kvartetista