Lautakunta löysi miljoonien säästöt Rovaniemellä – päiväkoti kiinni, opetustunteja vähemmäksi, ryhmiä isommiksi

Perusopetuksen tunteja vähennetään, opetusryhmiä kasvatetaan ja kouluja mahdollisesti lakkautetaan.

Talouskuri
Koululainen tekee tehtäviä tunnilla.
Opetustunteja vähennetään Rovaniemellä.Matti Myller / Yle

Rovaniemen koulutuslautakunta esittää miljoonien eurojen säästämistä seuraavien vuosien aikana. Suurin yksittäinen säästökohde on Ounasmetsän päiväkodin lakkauttaminen.

Säästöjä etsitään myös muun muassa perusopetustuntien vähentämisellä, opetusryhmien suurentamisella, musiikkiopiston toimintaa tehostamalla ja mahdollisilla koulujen lakkauttamisilla.

Kouluja kiinni?

Rovaniemen sivistystoimen hallintopäällikkö Risto Varis sanoo, että mahdollisista koulujen lakkauttamisesta päätetään erikseen myöhemmin.

Muurolan koulu.
Muurolan yläkoulun lakkauttamista on väläytetty osana säästösuunnitelmia.Juha Mäntykenttä / Yle

– Jos palveluverkolle ei tehdä mitään, säästöjä ei synny, Varis toteaa.

Vielä ei ole tiedossa, mitä kouluja lakkautus koskee. Virkamiehet ovat aiemmin väläyttäneet muun muassa Muurolan yläkoulun sulkemista.

Lisäksi mukana on kansalaisopistojen yhdistäminen tai vaihtoehtoisesti Rovalan ostojen vähentäminen.

Yksi äänestys

Kaikkiaan Rovaniemen koulutuslautakunta esittää säästettäväksi noin 6–7 miljoonaa euroa kolmen seuraavan vuoden aikana. Lautakunta päätti asiasta viime torstaina ja pääpiirteittäin siunasi virkamiesten esitykset.

Lautakunta äänesti vain yhdestä säästöohjelman yksityiskohdasta. Se koski lukiokurssien vähentämistä. Tämäkin äänestys päättyi siihen, että virkamiesten esitys hyväksyttiin lautakunnan enemmistön äänin.

Rovaniemen kaupunki etsii säästöjä ja lisää tuloja toiminnan ja talouden uudistamisohjelmalla. Ohjelmalla aiotaan löytää 50 miljoonaa euroa säästöjä tai lisää tuloja. Seuraavaksi säästöohjelma menee Rovaniemen kaupunginhallituksen ja lopulta kaupunginvaltuuston päätettäväksi.