Mariah Careyn konsertista suuttuneet aktivistit: Saudi-Arabia ostaa vapaamielistä mainetta

Brittiparlamentaarikkojen mukaan naisia kidutetaan saudivankiloissa.

Saudi-Arabia
Mariah Carey Los Angelesissa lokakuussa 2018.
Mariah Carey Los Angelesissa lokakuussa 2018.Frank Micelotta / AOP

Laulaja Mariah Carey on ensimmäinen kansainvälinen naisesiintyjä, jolle konserttilava on avautunut Saudi-Arabiassa.

Saudilehdistön mukaan (siirryt toiseen palveluun) paikallisista ja ulkomaalaisista koostunut yleisö oli ylitsevuotavan innostunut näkemästään viime torstaina. Heille esiintyi vaaleat hiukset hulmuten, täyspitkään ja ranteet peittävään mustaan asuun pukeutunut tähti.

Careyn esiintymispaikaksi oli annettu uusi talouselämän keskus, King Abdullah Economic Center. Se sijaitsee paikallisesti vapaamielisen Jeddan satamakaupungin pohjoispuolella, kaukana vanhoillisesta pääkaupungista Riadista. Economic Center on muusta valtiosta eristetty alue, jonne pääsee vain erityisluvalla.

Careyn ohjelmatoimiston mukaan laulaja halusi esiintymisellään antaa myönteisen viestin yhteiskuntaan, jossa noudatetaan tiukkaa sukupuolten välistä erottelua.

Kulttuuripiireissä ja ihmisoikeusjärjestöissä Saudi-Arabian ulkopuolella Careyn konsertin vaikutusta ei nähdä yhtä myönteisesti.

Lehtikirjoituksissa (siirryt toiseen palveluun) ja vetoomuksissa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että Carey lähti mukaan Saudi-Arabian johdon kampanjaan, jolla yritetään valkopestä kurjia ihmisoikeusoloja ja väitetään naisten aseman parantuneen kruununprinssi Mohammed bin Salmanin hallintokaudella.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman.
Kruununprinssi Mohammed bin Salman.Emilio Naranjo / EPA

Naispidätettyjä kohdellaan kaltoin

Naiset saivat viime kesänä ajo-oikeuden, mutta silti heidän elämäänsä säätelee yhä miesten ja poikien ehdoton valta-asema perheessä.

Tiukimmin Careyn esiintymistä vastaan vetosi (siirryt toiseen palveluun) Kanadasta Walid Alhathoul, jonka sisar Loujain on ollut pidätettynä kymmenen muun naisaktivistin kanssa viime vuoden toukokuusta lähtien.

Ryhmä vaati ponnekkaasti naisille muun muassa ajo-oikeutta, mutta heidän julkiset tempauksensa olivat liikaa itsevaltaiselle monarkialle. Jo ennen yleisen ajoluvan saantia Loujain Alhathloul ajoi autolla Arabiemiraateista Saudi-Arabiaan.

Veljen mukaan hänen sisarensa on järjestelmällisen kidutuksen uhri vankilassaan Jeddan lähistöllä.

Saudi-Arabian naisaktivistien pidätyksiin perehtyneet kolme brittiparlamentaarikkoa julkistivat tänään maanantaina raporttinsa pidätettyjen naisten asemasta. (siirryt toiseen palveluun)

Raportissa ei eritellä, kuinka tiedot on hankittu, mutta siinä sanotaan, että naisia pidetään kidutuksenomaisissa oloissa. Heitä pidetään eristyksissä, heitä uhkaillaan ja heidän unen saantiaan rajoitetaan.

Raportissa päätellään, että jos pidätettyjä naisia ei pian päästetä lääkärinhoitoon, heille voi jäädä pysyviä vammoja.

Raportin mukaan väkivallan käytöstä voi periaatteessa syyttää Saudi-Arabian korkeinta johtoa.

Brittiparlamentaarikot olivat pyytäneet Saudi-Arabian viranomaisilta lupaa tavata pidätetyt naisaktivistit, mutta lupaa ei saatu.

Keskustelu aiheesta on auki kello 22 asti.

Lähteet: Reuters