Pakkanen kiusasi kulkijoita ja haastoi pelastuslaitosta Lapissa

Lapin pelastuslaitos työskenteli viikonloppuna hyvin vaativissa olosuhteissa, kun kova pakkanen kuritti alueella liikkuneita. Omatoiminen varautuminen voi pelastaa hengen pakkasella.

Lapin maakunta
Pakkassumua Suolisvuonolla
Pakkanen kiristyy Inarin Suolisvuonolla.Jukka Brusila

Lapin pelastuslaitos haki viikonloppuna Urho Kekkosen kansallispuistosta turvaan kaksi pahoin paleltunutta hiihtovaeltajaa. Pakkasta UK-puistossa oli pelastuslaitoksen mukaan 42 astetta. Moottorikelkoilla tehty pelastusoperaatio kesti kuusi tuntia. Pelastusreitti kulki muun muassa joen jäällä, jossa jään päälle noussut vesi vaikeutti tehtävää.

Pelastuslaitoksella oli viikonloppuna myös toinen vastaavanlainen pelastustehtävä Sodankylän puolella.

Kittilässä pakkanen vaikeutti moottorikelkkaonnettomuudessa loukkaantuneiden hoitoa, sillä potilaiden tutkiminen maastossa ei onnistunut hypotermia vaaran vuoksi.

– Aina ei välttämättä edes tule ajatelleeksi, miten ankarissa olosuhteissa pelastuslaitoksen työntekijät työskentelevät, sanoo Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela.

Omalla toiminnalla voi ostaa lisää elinaikaa

Ankarien sääolosuhteiden lisäksi pelastajien työtä Lapissa vaikeuttaa muun muassa paikoin olematon kännykkäverkko. Apua voi olla vaikea hälyttää tai avun saapuminen voi kestää kauan esimerkiksi epätarkan paikannuksen vuoksi.

– Muutama vuosi sitten sattui näin, että hätäviestin lähettäneitä etsittiin väärästä paikasta ja he menehtyivät, muistelee Soppela Itä-Lapissa sattunutta tapahtumaketjua.

Soppelan mukaan ihmisten pitäisi ajatella entistä tarkemmin liikkumistaan etenkin kovien pakkasten aikaan.

– Haluan peräänkuuluttaa ihmisten omatoimista varautumista ankariin talvioloihin, sanoo Soppela.

Hän nostaa esiin poromiehet, jotka ovat tottuneita liikkumaan talvioloissa. Heidän varusteensa ovat sellaisia, että hätä ei pahene, vaikka apua joutuisi odottamaan pidempäänkin.

– Poromies sytytti nuotion ja laittoi nukkumaan apua odotellessa. Hänellä oli sellainen varustus, että tämä oli mahdollista, Soppela sanoo.

Pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö kehottaa ihmisiä varautumaan omista lähtökohdistaan. Vapaalaskija tarvitsee erilaisen varautumissuunnitelman kuin esimerkiksi maastopyöräilijä.

Hyvästä varautumisesta Soppela antaa esimerkin viikonlopulta Enontekiöltä. Siellä auto hyytyi tienlaitaan kovan pakkasen vuoksi. Matkustajina olleet virolaiset kuurot henkilöt lähettivät hätäviestin tekstiviestillä, joka kiersi Viron pelastusviranomaisten kautta lopulta Lapin pelastuslaitokselle.

- He olivat varautuneet ja osasivat käyttää omia viestikanaviaan avun saamiseksi, Soppela summaa.

Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan pakkanen jatkuu kireänä vielä tällä viikolla osassa Lappia.