Tarjoa ruuanlaitto- ja ruokaseuraa ikääntyvälle läheiselle – "Kaikissa laitoksissa ei tiedosteta, että hyvä ruoka on myös hyvää hoitoa"

Proteiinin ja vitamiinien vähyys väijyvät vanhusta, kun ruoka ei maistu. Gerontologinen ravitsemus -yhdistys toivoo, että kuntiin ja laitoksiin palkattaisiin vanhusten ravitsemukseen erikoistuneita asiantuntijoita.

ravitsemus
Vanhus syö ruokaa.
Mari Kahila / Yle

Vain muutamassa kunnassa on tarjolla vanhuksille tarkoitettua ravitsemusterapiaa. Gery ry:n toiminnanjohtaja Merja Suominen kertoo, että Vantaalla on yksi ravitsemusterapeutti ja Helsingissä kolme. Suomisen mukaan tarvittaisiin suurta suunnanmuutosta.

Vanhusten ruokailu saattaa kärsiä esimerkiksi muistisairauden takia. Myös lääkitys ja masennus voivat viedä ruokahalua.

– Ongelmia tulee silloin, kun vanhuksen syöminen ei onnistu. Kannattaa miettiä, miten ruokailu järjestetään. Vuoteeseen syöttäminen ole kovin suositeltavaa. Pitäisi olla kivoja yhteisiä ruokailutiloja, joissa syöminen muistuu mieleen.

Merja Suominen kertoi Radio Suomen Päivässä, että monissa laitoksissa ruokavalion laatu on hyvällä tasolla.

– Kaikissa laitoksissa ei tiedosteta, että hyvä ruoka on myös hyvää hoitoa. Toisaalta on myös paikkoja, joissa ymmärretään, että ruokailuhetki on sekä hyvän mielen tuottamista että hyvää hoivaa.

Toiminnanjohtaja Merja Salminen kertoo nähneensä myös hoitopaikkoja, joissa on mietitty, miten tilat järjestetään, miten ruoka tuodaan ja tarjoillaan.

– Silloin sängylläkin voidaan tuoda ruokailijoita silloin tällöin yhteiseen tilaan. Muistisairaallakin on tunteet ja kokemus jäljellä. Se ei katoa.

Gery ry viettää parhaillaan Voimaa ruuasta -viikkoa. Viikon tavoitteena on myös kannustaa ikäihmisen omaisia ja tuttavia lähteä yhdessä ruokailemaan, sillä ruokailulla on myös sosiaalinen ulottuvuus.

Merja Salmisen mielestä omaisten kannattaisi kiinnittää huomiota kotona asuvien ikäihmisten ruokailuun ja miettiä, miten voisi tukea hänen ruokavaliotaan. Voisi tehdä ruokaa yhdessä, käydä ruokaostoksilla tai auttaa käyttämään kauppakassipalveluita.

Lue myös:

Ratsaa rohkeasti mummosi jääkaappi! Moni vanhus syö liian vähän ja ravinneköyhästi: “Äiti sanoi juoneensa koko päivänä vain lasin mehua”

Suurin osa kotona asuvista vanhuksista on aliravittuja – tutkijat löysivät kolme riskitekijää, jotka ennakoivat ongelmia

Ylen selvitys: Vanhusten ravitsemus oli retuperällä Mehiläisen hoivakodissa – letkuruokinnassa ollut asukas ei saanut ravintoa 18 tuntiin