1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matti Nykänen

"Sitten Matti sanoi, että nyt lähdetään treenaamaan" – pitkäaikainen kilpakumppani kertoo Nykäsen vähemmän tunnetun kultamitalin taustat

Vielä veteraanien MM-kisojen vuonna 2008 alla Matti Nykänen osoitti, että halu tehdä kovasti töitä voiton eteen ei ollut hävinnyt mihinkään.

Matti Nykänen
Pasi Huttunen
– Toivon Matin perheelle jaksamista. Tämä on todella suuri menetys heille ja koko Suomen urheilevalle kansalle, Nykäsen hyvin tuntenut Pasi Huttunen sanoo.Toni Pitkänen / Yle

– En voinut pahimmissa painajaisissakaan kuvitella, että näin käy, saa Pasi Huttunen sanotuksi sankan lumisateen keskellä Puijon mäkimontussa.

Tieto mäkilegenda Matti Nykäsen kuolemasta vain 55-vuotiaana on ollut Huttuselle sokki. Hän oli Nykäsen parhaimpia hyppykavereita, eikä miesten välinen yhteys katkennut kilpailu-uran päättymisen jälkeenkään. Yhteyttä pidettiin puolin ja toisin vähintään joka kuukausi.

– Yritän mennä tunti kerrallaan eteenpäin. Kaikki hyvät muistot Matista ovat nyt mielessä, Huttunen kertoo.

Me laitettiin mäki salaa kuntoon, siellä ei ollut ketään muuta.

Pasi Huttunen

Huttunen tunsi Nykäsen siitä asti, kun nuorukaiset kilpailivat mäkihypyn juniorikilpailuissa, tosin eri sarjoissa. Nykäsen lahjat – ja värikäs luonne – tulivat esiin jo tuolloin.

– Oltiin yhtä aikaa Kaipolassa ja Matti oli hirmukunnossa. Hän lähti kymmenen metriä alempaa kuin muut ja veti monttuun. Silloin ajateltiin, että se on kova kaveri – ja niinhän siitä tuli.

Tämä muisto osuu vuoteen 1981. Samana vuonna Nykänen toi nuorten MM-kisoista kultaa ja voitti myös ensimmäisen aikuisten suomenmestaruutensa. Kansallisissa kisoissa Nykäselle ei tahtonut löytyä voittajaa, ja ennen pitkää asetelma oli sama myös maailmalla.

– Kun istuttiin pukukopissa vierekkäin, Matti joskus leikillään kysyi: "Kuka haluaa olla tänään kakkonen?" Monelle meni luu kurkkuun, Matti oli niin kovassa kunnossa silloin 1980-luvulla.

Muistot Nykäsen huippusuorituksista Holmenkollenilla 1982, Sarajevossa 1984 ja Calgaryssä 1988 ovat nyt taas suomalaisten mielessä. Mutta Huttunen lisää listaan vielä yhden Nykäsen mestaruuden, sellaisen, josta ei ole puhuttu yhtä paljon.

Se oli vuonna 2008, kun molempien hyppääjien aktiiviura oli jo kauan sitten päättynyt. Nykänen oli palannut muutaman vuoden jälkeen mäkeen hyppäämään veteraanien MM-kilpailuissa. Huttunen auttoi vanhaa ystäväänsä, jonka hyppykunto ei oikein tahtonut löytyä.

– Sitten Matti sanoi, että nyt lähdetään kakskymppiseen mäkeen treenaamaan ponnistusta ja laskuasentoa. Me laitettiin mäki salaa kuntoon, siellä ei ollut ketään muuta, Huttunen muistelee.

– Seuraavana päivänä Matti voitti pienen mäen kultaa.

Lue lisää:

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Katso Yle Urheilun tunnin mittainen erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä (1963–2019)

Täältä löydät Matti Nykäsen uroteot Oslosta Calgaryyn – palaa mäkilegendan unohtumattoman uran vaiheisiin Ylen arkistojen aarteiden avulla

Näin Matti Nykästä on kunnioitettu ympäri Suomea ja maailmaa – Yle Urheilu keräsi muistoja hetki hetkeltä

Lue seuraavaksi