Mäntyharjun katutaidekaide keräsi 57 rahoittajaa – kuntalaiset ovat jo ehdottaneet ideoita muraaliin

Suunnitelmissa on hankkia ammattitaiteilijan tekemä muraali kunnantalon betonisiin kaiteisiin.

Lyhyet
Taiteilija Essi Ruuskasen seinämaalaus kerrostalon seinässä
Esa Huuhko / Yle

Mäntyharjulla saatiin kevään muraalihankkeeseen 1 980 euron joukkorahoitus. Rahoittajia tulevalle katutaidekaiteelle saatiin 57. Kootulla rahoituksella hankitaan taideteos Mäntyharjun kunnantalon rakennuskompleksin betonisiin kaiteisiin.

Syksyllä alkaneessa kampanjassa rahoitusta hankittiin ihmisiltä Kulttuurilahjan kautta. Kulttuurilahja on Suomen sivistysrahaston joukkorahoitusväylä ja aineeton lahja suomalaisen kulttuurin tukemiseksi. Sivistysrahasto tukee hanketta lahjoittamalla tehtyihin rahoituksiin 20 prosentin lisäosuuden.

Yksittäisten rahoittajien lisäksi Mäntyharjun kunta osallistuu muraalin kustannuksiin noin kahdella tuhannella eurolla.

Näin ollen teokseen on rahaa koossa yhteensä noin 4 400 euroa.

Seuraavaksi muraalille etsitään tekijää. Ammattitaiteilijan lisäksi kuntalaiset voivat osallistua muraalin ideointiin ja pohjatöihin. Myös Mäntyharjun kuntataiteilija Mari Liimatainen osallistuu suunnitelmien mukaan muraalin taustatöihin.

– Parista vaihtoehdosta toteutetaan äänestys tai muu osallistumisvaihe, Mäntyharjun kunnan kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky sanoo.

Hän kertoo yllättyneensä muraalisuunnitelmien herättämästä vilkkaasta keskustelusta.

– Selkeitä ehdotuksia kuvastakin on tullut. On ehdotettu esimerkiksi luontoaihetta ja Mäntyharjuun liittyen mäntyteemaa, Yli-Pyky kertoo.

Yli-Pykyn mukaan teokselle saatetaan määrittää tietty teema ja suuntaa-antava värimaailma, mutta taiteilija toteuttaa teoksessa oman visionsa.

Rahallisen joukkorahoituksen lisäksi kunta on saanut erilaisia lupauksia taideprojektin auttamiseksi. Esimerkiksi Mäntyharjun Musiikki ja ruoka -yhdistys on luvannut tehdä taiteilijalle taiteilueväät.

Suunnitelmissa on, että muraalia päästään maalaamaan touko–kesäkuussa.

Lue myös:

Mäntyharjulle halutaan katutaidekaide joukkorahoituksella

Mäntyharjun kuntataiteilijaksi on valittu Mari Liimatainen