Hallinto-oikeuden välipäätös: Ähtärin eläinpuiston ja pandatalon lainatakaukset jäihin

Vaasan hallinto-oikeus antoi välipäätöksen, joka kieltää valtuuston tekemien takauspäätösten täytäntöönpanon.

Ähtärin eläinpuisto
Pyry-panda kiipeilee uudessa puussaan Ähtärin eläinpuistossa.
Mirva Ekman / Yle

Vaasan hallinto-oikeus on antanut välipäätökset kahteen Ähtärin kaupunginvaltuuston lainatakauksista tehtyyn valitukseen. Hallinto-oikeus kieltää kaupunginvaltuuston päätösten täytäntöönpanot siihen saakka, kunnes valitukset on lainvoimaisesti ratkaistu.

Kaupunginvaltuusto päätti yhteensä yli 10 miljoonan euron lainojen takauksista vuoden 2018 toukokuussa. Valittaneen yksityishenkilön mukaan takaukset ovat kuntalain vastaisia, koska kunta ottaa ne taatessaan suuren taloudellisen riskin. Lain mukaan kunnan myöntämä takaus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata tehtävistään.

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki sanoo odottavansa hallinto-oikeuden varsinaista ratkaisua rauhallisin mielin.

– Ennen lainvoiman saamista meillä ei ole aikomustakaan toimeenpanna asioita. Odottelemme nyt rauhassa lopullista ratkaisua oikeudesta.

– Jos hallinto-oikeus kumoaa valtuuston takauspäätökset, niin eläinpuistoyhtiöt joutuvat käymään rahoittajan kanssa keskustelua vakuudesta, että miten sen kanssa toimitaan, Pienimäki toteaa.

Hallinto-oikeus on jo aiemmin kumonnut Ähtärin kaupungin päätöksen myöntää takaus Ähtärin eläinpuiston pandatalolle. Vuosi sitten myös Korkein hallinto-oikeus piti tämän päätöksen voimassa.

Hallinto-oikeuden välipäätöksestä kertoi ensimmäisenä Viiskunta-lehti nettisivuillaan.