Ylen saama tilasto kertoo rajun muutoksen: Syyttäjille tulevista rikosjutuista yhä harvempi päätyy tuomioistuimeen

Syyteprosentit ovat laskeneet eniten Helsingissä, Itä-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla.

syyttäjät
Helsingin käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään syytettä, jonka mukaan mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan.Henrietta Hassinen / Yle

Poliisilta tuli koko Suomen alueella syyttäjille viime vuonna yli 90 000 rikosasiaa.

Näistä jutuista syyttäjät veivät käräjäoikeuteen 64 prosenttia. Vielä kymmenen vuotta sitten tuomioistuimiin päätyi koko Suomen alueella yli 70 prosettia syyttäjille tulleista rikosjutuista.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yle pyysi ja sai valtakunnansyyttäjänvirastosta syyttäjille tulleiden rikosasioiden lukumäärät ja syyteprosentit vuosilta 2009–2018. Rikosjuttujen lukumäärät vaihtelevat eri vuosina ja eri puolilla Suomea.

Syyteprosentti tarkoittaa sitä, kuinka monessa syyttäjälle päätyneessä jutussa syyttäjä nostaa syytteet eli vie jutun käräjäoikeuteen.

Alhaisimmat syyteprosentit ovat Helsingissä, Itä-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla. Näillä alueilla syyteprosentit ovat noin 50 prosenttia eli syyttäjät vievät keskimäärin joka toisen poliisilta tulleen rikosjutun tuomioistuimeen.

Viime vuonna Helsingissä syyteprosentti oli 56, kymmenen vuotta sitten se oli lähes 70.

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastossa vietiin käräjille kymmenen vuotta sitten lähes 70 prosenttia syyttäjille tulleista jutuista.

Länsi-Uudellamaalla tuomioistuimeen päätyi kymmenen vuotta sitten 63 prosenttia syyttäjille tulleista jutuista.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Länsi-Suomessa ja Sisä-Suomessa syyteprosentti lähes sama kuin 10 vuotta sitten

Länsi-Suomen syyttäjänvirastossa syyteprosentti oli lähes sama kuin kymmenen vuotta sitten.

Länsi-Suomen syyttäjänviraston alueella syyttäjät veivät kymmenen vuotta sitten poliisilta tulleista rikosasioista 73 prosenttia tuomioistuimeen, ja viime vuonna jutuista vietiin 74 prosenttia.

Myös Sisä-Suomen alueella syyteprosentti oli viime vuonna lähes sama kuin kymmenen vuotta sitten. Viime vuonna syyteprosentti oli 76 ja kymmenen vuotta aiemmin 78.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

"Tästä tilanteesta ei monikaan syyttäjistä pidä"

Syyttäjä Jukka Haavisto
Markku Pitkänen /Ye

Suomen syyttäjäyhdistyksen puheenjohtajan Jukka Haaviston mukaan syyteprosenttien lasku on huono asia.

– Työpaine vaikuttaa siihen, että ei mennä oikeudenkäynteihin. Tästä tilanteesta ei monikaan syyttäjistä pidä. Kyllä me haluaisimme selvittää sellaiset rikosasiat, joissa asianomistajat ovat olemassa ja heille on tullut ongelmia, sanoo Suomen syyttäjäyhdistyksen puheenjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto.

Voidaanko sanoa, että resurssipulan takia jotkut henkilöt välttävät oikeudenkäynnin?

– Kyllä määrätyissä tapauksissa on sellainen tilanne. Kun syyteprosentit ovat laskeneet, se tarkoittaa sitä, että aiemmin vietiin esimerkiksi 20 prosenttia enemmän asioita oikeuden harkittavaksi, Haavisto toteaa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kommentoi syyteprosenttien muutoksia tiistaina Ylen uutislähetyksessä kello 20.30.

Lue myös:

Syyttäjä Sanna Savolainen paiskii töitä illat ja viikonloput, mutta rikosten uhrit joutuvat usein liikaa odottamaan – "Viimeiseen asti venytään"