1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n ja Japanin välinen vapaakauppasopimus voimaan – piristyspilleri saha- ja vaneriteollisuudelle

Helmikuun alussa voimaan tullut sopimus tukee etenkin puutuoteteollisuuden vientiponnisteluja.

talous
Puutavaraa isossa kasassa.
Kaisu Jansson / Yle

Suomen metsäteollisuuden kannalta EU:n ja Japanin välisen vapaakauppasopimuksen voimaantulo on merkittävä ja myönteinen asia.

– Kyllä tämä on tärkeä sopimus ihan senkin perusteella, että Japani on maailman suurimpia puun tuojia, sanoo Metsäteollisuus ry:n kauppapolitiikasta vastaava päällikkö Eeva Korolainen.

Hänen mukaansa viiden vuoden ajan neuvoteltu ja nyt voimaan tullut sopimus tukee etenkin puutuoteteollisuuden vientipyrkimyksiä.

Suomen tärkeimpiä Japaniin laivattavia tuotteita ovat saha- ja höylätavara, viilut ja vaneri. Erityisesti havupuutuotteet ovat japanilaisten suosiossa.

Tosin viejät eivät välittömästi pääse nauttimaan sopimuksen kaikista eduista.

Vaikutukset tulevat vähitellen

Suomelle tärkeissä tuotteissa tullit poistuvat seitsemässä vuodessa. Yksittäisillä tuotteilla siirtymäaika voi kuitenkin olla kymmenenkin vuotta.

– Kuulostaa pitkältä ajalta, mutta neuvotteluihin lähdettäessä Japani olisi halunnut jopa 15 vuoden siirtymäaikoja tullien poistamiselle, Korolainen kertoo.

Tämänhetkinen tullitariffi esimerkiksi vanerilla on vähän yli 5 prosenttia.

Korolainen odottaa, että Japanin markkinoille pääsy helpottuu myös muutoin kuin tullitariffien osalta. Tämä saattaa auttaa erityisesti puurakennustuotteiden vientiä

Vuonna 2017 koko metsäteollisuuden viennistä neljä prosenttia eli 540 miljoonaa euroa tuli viennistä Japaniin.

– Japani on itsenäinen markkina, ja tämä on ihan merkittävä sopimus, alleviivaa Korolainen.

Lue seuraavaksi