Takat ja saunankiukaat tupruttavat runsaasti haitallisia yhdisteitä – Lahden Launeelta huolestuttavia tutkimustuloksia

Kun puu palaa epätäydellisesti, poltosta voi syntyä ihmisille haitallisia yhdisteitä. Yhdisteitä mitattiin ensimmäistä kertaa Lahdessa viime talvena.

Lahti
Puut palavat leivinuunissa/ takassa.
Risto Koskinen / Yle

Omakotitalojen puunpoltosta näyttää syntyvän runsaasti terveydelle haitallisia yhdisteitä Lahden Launeella. Omakotitaloalueen keskellä tehtiin mittauksia alkuvuodesta 2018.

Verrattuna muissa kaupungeissa tehtyihin mittauksiin haitallisten yhdisteiden pitoisuudet olivat Launeella korkeita. Tarkkoja johtopäätöksiä tuloksista ei voi vetää, koska mittauksia tehtiin vain neljän kuukauden ajan, eikä vertailukohtia ole Suomessa kovin paljon.

Pitoisuudet olivat kuitenkin niin korkeita, että Lahdessa on lainkin mukaan tehtävä lisää mittauksia. Launeella tehty tutkimus oli ensimmäinen kaupungissa.

Tutkimus oli osa Lahden kaupungin, Hollolan kunnan ja alueen yritysten solmimaa ilmanlaadun yhteistarkkailusopimusta. Lahden kaupungin rakennus- ja ympäristöpalvelut tilasi mittaukset ja laboratorioanalyysit Ilmatieteen laitokselta.

Terveyttä uhkaavia yhdisteitä syntyy, kun puu ei pala kunnolla. Tilannetta voi korjata esimerkiksi pitämässä tulisijat hyvässä kunnossa.

Lahden kaupunki ja Launeen omakotitaloyhdistys järjestävät tutkimustuloksista asukastilaisuuden 13. helmikuuta. Tutkimusraportti on luettavissa Lahden kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).