1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhan linnakkeen muuri rakennettiin 200 vuotta sitten, jottei vihollinen tulisi läpi – nyt siihen on puskettu reikää yli kuukauden päivät

Haminan keskustaa ympäröivän linnoituksen vallimuuriin puhkaistaan huoltotunneli, jotta alueella olisi mahdollista järjestää aikaisempaa suurempia tapahtumia.

linnoitukset
Vallimuurin puhkaisu alkuvaiheessa.
Yksi Haminan linnoituksen tiiliholvatuista varastokasemateista puhkaistaan niin, että muurin ympäröimästä bastionista syntyy kulkureitti pesäpallokentälle.Juulia Tillaeus / Yle

Yli 200 vuotta vanha muuri murtuu kivi kerrallaan.

Aluksi kaivinkoneella saadaan aikaan isohkon kivenmurikan kokoinen aukko, josta valo paistaa sisään holvattuun varastokasemattiin. Muuri puhkaistaan, jotta se molemmin puolin olevat tapahtuma-areena ja pesäpallokenttä voidaan yhdistää uuden huoltotunnelin kautta.

Vallimuuri pesäpallokentän puolelta kuvattuna.
Juulia Tillaeus / Yle

Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä kaupunkilinnoituksessa Haminassa tehtävää työtä valvoo tutkija Vesa Laulumaa Museoviraston arkeologisista kenttäpalveluista.

– Muuri on tehty sitä varten, ettei siitä läpi tulla. Onhan tämä työ ottanut aikansa, mikä osoittaa sen, että hyvin olisi muuri pitänyt vihollisetkin loitolla, Laulumaa sanoo.

Työt huoltotunnelin puhkaisemiseksi Haminan kaupunkilinnoituksen muuriin aloitettiin noin kuukausi sitten. Varsinaisesti muuria ryhdyttiin puhkaisemaan alkuviikosta.

Vallimuurin puhkaisu alkuvaiheessa.
Kivimuuri puretaan kivenmurikka kerrallaan kaivinkoneen avulla.Juulia Tillaeus / Yle

Isoja konsertteja ja pesäpalloa

Uusi huoltotunneli ja hätäpoistumistie puhkaistaan suuren keskusbastionin vallimuuriin. Ympyräkaupungin ytimessä Haminassa sijaitseva bastioni on jo vuosien ajan ollut suurien ulkoilmatapahtumien areenana.

Aivan viime aikoina kansainväliset rock-veteraanit, kuten Toto, ZZ Top ja Scorpions ovat rokanneet venäläisten 1800-luvun alussa rakentaman muurin suojissa.

Kesäisin bastionin päälle pystytetään valtava telttakatos. Sen alla tuhannet kävijät ovat osallistuneet esimerkiksi joka toinen vuosi järjestettävän sotilasmusiikkifestivaalin Hamina Tattoon konsertteihin. Ensi kesänä kaupunki aikoo järjestää bastionissa uuden historiatapahtuman.

Nyt puhkaistavan muurin toisella puolella on puolestaan pelattu pesäpalloa. Vallikenttä on viime vuonna Superpesiksessä pelanneen Haminan Palloilijoiden kotikenttä. Ensi kesänä joukkueen sarjataso vaihtuu Ykköspesikseen.

Jotta Haminassa voitaisiin järjestää vielä aiempaa suurempia tapahtumia, rakennetaan pesäpallokentän ja keskusbastionin välille uusi huoltotunneli.

Vallikenttä ja vallit
Hamina bastioniin kesäisin pystytettävän telttakankaan valkoiset huiput näkyvät Haminan pesäpalloareenalle, Vallikentälle.Ville Pisto / Yle

– Tässä voisi puhua niin sanotusta Linnoitus-areenasta. Jos välissä olevaan valliin saadaan aukko, voidaan käyttää koko areenan molempia puolia yhtä aikaa isoissa tapahtumissa, Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen visioi viime kesänä.

Siksi kaupunki halusi puhkaista satoja vuosia vanhan puolustusmuurin. Asiasta oli kuitenkin päästävä sopimukseen Museoviraston kanssa.

Lupa heltisi

Haminan keskustaa reunustava linnoitus on harvinainen ympyrälinnoitus.

Museoviraston mukaan se on suhteellisen hyvin säilynyt, valtakunnallisesti arvokas esimerkki 1700-luvun kaupunkilinnoituksesta.

Tästä huolimatta Museovirasto antoi luvan huoltotunnelin mahdollistaville muutostöille viime vuonna. Lupa heltisi, koska tunnelin puhkaiseminen ei Museoviraston arvion mukaan vaikuta merkittävästi linnoituksen arkeologiseen kokonaisuuteen, eikä se hankaloita linnoituksen hahmottamista.

Museovirasto kuitenkin edellytti, että seiniin ja lattiaan tehtävät purku- ja kaivuutyöt tehdään arkeologin valvonnassa. Samalla linnoituksen nykykäytön on sovittava historialliseen miljööseen.

Ruotsi aloitti linnoituksen rakentamisen vasta perustetun Haminan kaupungin suojaksi vuonna 1721. Linnoitustyöt olivat kesken, kun kaupunki liitettiin Venäjään vuonna 1743. Linnoitus rakennettiin valmiiksi Venäjän vallan alla.

Harvinainen työmaa

Haminan keskusbastionissa on 58 tiilirakenteista holvattua varastokasemattia. Huoltotunnelia puhkaistaan yhteen niistä.

Rakennustöiden aluksi osin maan alla olevan holvirakenteen päältä poistettiin maata ja purettiin kivimuuria noin kahden metrin matkalta. Poistettu, hiekkainen maa on enimmäkseen täyttömaita, joita muuriin on laitettu restaurointitöiden yhteydessä. Parikymmentä vuotta kestäneet kunnostustyöt saatiin päätökseen vuonna 1998.

Hamina Bastionin linnoitusmuuri
Linnoituksen muurin läpi on tarkoitus puhkaista huoltotunneli, jolloin Hamina Bastionin ja Haminan pesäpallokentän välille muodostuu kulkuyhteys.Sakari Saksa / Yle

– Tämä oli suurimmaksi osaksi maan alla. Oli helpompaa, että kaivettiin se esiin ja suunniteltiin sitten, mitä teemme. Sen mukaan on menty, mitä esille on saatu, MPV-Infrarakenteen työmaapäällikkö Ville Piirainen sanoo.

Alkuviikosta työmaalla oli päästy siihen vaiheeseen, että holvatun kasematin noin metrin levyinen takaseinä voidaan purkaa ja muuriin saadaan aukko.

– On tämä vähän erilainen työmaa jo ikänsä puolesta ja myös siksi, että arkeologi seuraa, mitä maan alta löytyy. Mutta tämä menee siinä missä muutkin, Piirainen kertoo.

Vallimuurin puhkaisu alkuvaiheessa.
Vallimuurin purkutyöt aloitettiin poistamalla maata muurirakenteen päältä.Juulia Tillaeus / Yle

Järkevää käyttöä

Historiallisen vallimuurin puhkaiseminen on harvinainen projekti.

Samalla se tarjoaa Museovirastolle mahdollisuuden paitsi valvoa, myös dokumentoida linnoituksen rakenteita esimerkiksi valokuvin. Myös mahdolliset löydöt otetaan talteen, mutta toistaiseksi sellaisia ei ole tehty.

Museoviraston tutkija Vesa Laulumaa uskoo, että uhraamalla hieman kohteen alkuperäisestä historiallisesta arvosta vuosisatojen takainen linnoitus säilyy varmemmin pidemmälle tulevaisuuteen.

– Kohteen arvo tulee myös siitä, miten se nykypäivänä nähdään ja miten sitä käytetään. Pienillä muutoksilla saadaan historiallisille kohteille enemmän arvoa, koska niillä on jotain järkevää käyttöä. Jos tällainen paikka hylätään oman onnensa nojaan, se kärsii suunnattomasti, rappeutuu ja tulee kasvillisuuden peittämäksi.

Huoltotunnelin on määrä valmistua huhtikuun lopussa ennen kuin valtava telttakatos pystytetään bastionin päälle.

marssishow hamina tattoo
Marssishow Hamina Tattoossa 2016.Yle / Antti Ojala

Korjattu 6.2.2019 klo 9.13. Tarkennettu sitä, että Haminan kaupunki järjestää ensi kesänä uuden 1800-luvun henkeen istuvan historiatapahtuman, ei keskiaikatapahtumaa.

Lue seuraavaksi