Fantasia-Aikun näyttelijä Sanna-June Hyde: "Kuvittelin että urheilijat ovat takakireitä"

Aino-Kaisa Saarisen monoihin hypännyt näyttelijä Sanna-June Hyde puhkaisi oman kulttuurikuplansa ja löysi urheilusta saman täydellisen omistautumisen omalle asialle kuin teatterista.

Puoli seitsemän
Näyttelijä Sanna-June Hyde Puoli seiskan studiossa hiihtosauvat kädessä
"Olen hiihtänyt tänä talvena enemmän kuin elämässäni yhteensä tätä ennen." Näyttelijä Sanna-June Hyde valmistautui perusteellisesti hiihtokuningattaren Aino-Kaisa Saarisen roolin Helsingin kaupunginteatterin Tahto-näytelmässä. YLE / Matti Toivonen

Ankaran hiihtokuurin läpikäynyt näyttelijä Sanna-June Hyde loistaa Helsingin kaupunginteatterin Tahto-näytelmässä hiihtokuningatar Aino-Kaisa Saarisen roolissa.

Näytelmää varten Sanna-June Hyde katsoi ja luki kaiken mahdollisen Aino-Kaisa Saarisen kilpaurasta. Nenätysten päähenkilö ja hänen elämäänsä näyttämöllä kuvaava päätyivät sattumalta.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa pyörähdellyt Aino-Kaisa Saarinen rohmusi kuvausten tauolla perunalastuja samasta kulhosta, jossa oli myös studioyleisöön saapuneen Sanna-June Hyden käsi.

.

Sanna-June Hyde (Aino-Kaisa Saarinen) Helsingin kaupunginteatterin Tahto-näytelmässä.
Jokainen urheilija on? Narsisti! Hiihtokuningatar Aino-Kaisa Saarinen puhuu suunsa puhtaaksi Helsingin kaupunginteatterin Tahto-näytelmässä. Aikun roolin näyttelee Sanna-June Hyde, jonka mielestä teatteria ja urheilua yhdistää täydellinen omistautuminen asialleen. YLE / Jari Pussinen

– Suu täynnä sipsiä sanoin, moi meidän taloon tulee näytelmä sinusta. Aino-Kaisa vastasi yhtä lailla sipsit suussa, että joo siitä tulee makee.

Kantateksti hakee muotoaan

Helsingin kaupunginteatterin Tahto-näytelmä on saanut innoituksensa Pekka Holopaisen Aino-Kaisa Saarisen urasta kirjoittamasta kirjasta. Näyttämösovituksen on käsikirjoittanut Aina Bergroth ja ohjannut Sini Pesonen.

Kantateksti vaatii tekijöiltä paljon. Kohtauksien järjestystä täytyy arvioida eri tavalla kuin vakiintuneissa klassikoissa. Repliikkien sanavalinnat elävät vielä ensi-illan kynnyksellä

.

Näyttelijä Sanna-June Hyde (Aino-Kaisa Saarinen) Helsingin kaupunginteatterin Tahto-näytelmässä.
"Kaikki tietävät, kenestä on kyse, joten päätimme näytellä roolit esikuviensa oikeilla nimillä." Tässä Virpi Kuitunen (Linda Zilliacus kultaisessa haalarissa) onnistuu horjuttaa Aino-Kaisa Saarisen (Sanna-June Hyde) keskittymistä ennen tärkeää kilpailua.YLE / Jari Pussinen

Päärooli esiintyi alun perinkin aidolla nimellään, mutta muiden hahmojen roolinimet olivat keksittyjä. Viime metreillä tekijät päättivät kuitenkin puhua kaikista oikeilla nimillä, joten kilpasisko Siiri Heikkisestä tuli Virpi Kuitunen ja valmentaja Jamppa Vuoresta Jarmo Riski.

– Vielä viime esityksessäkin lipsahti valmentajan vanha nimi, mutta korjasin nopeasti.

Mieshahmon raivo ihastuttaa, naisroolissa täytyy pidätellä

Suurmiesten näköiskuvaelmissa sivuosia esittänyt Sanna-June Hyde ihmettelee, miksi raivo ja viha näyttämöllä sallitaan mieshahmoille, muttei naisrooleille.

Näyttelijä Sanna-June Hyde ihmettelee, miksi yleisö ihastuu viinapäissään raivoaviin suurmiehiin, mutta paheksuu, jos naishahmo on näyttämöllä vihainen.

Tahto-näytelmän Fantasia-Aikku on voimakas hahmo, jolla on voimakkaita tuntemuksia. Mutta niitä on tarvinnut hillitä.

– Naisen viha näyttämöllä on tabu. Mietimme paljon, kuinka vihainen Aikku voi olla ennen kuin se alkaa etäännyttää yleisöä.

Hattu hanskat tai kengät

Sanna-June Hyde haluaa säilyttää kaikista teoksistaan jonkin muiston. Garderoobista saattaa jäädä pusero tai huivi.

Ensi-illan voi painaa mieleensä myös omilla ostoksilla. Useimmiten mukaan tarttuvat hattu, hanskat tai kengät – mieluiten kierrätetyt.

Sanna-June Hyde karvahattu päässä Puoli seiskan studiossa
Hattu, hanskat tai kengät. Näyttelijä Sanna-June Hyde ottaa jokaisen teoksensa puvustuksesta muiston. Tai sitten hän käy ostoksilla. Tahto-näytelmän ensi-illan kunniaksi hän löysi käytetyn karvahatun. "Nyt kun osaan hiihtää, niin voin myös pitää perisuomalaista karvalakkia," perustelee suomalais-brittiläinen näyttelijä. YLE / studiokuva

Tahto-näytelmän muistoksi löytyi karvahattu, joka alleviivaa kaksikulttuurisen näyttelijättären suomalaisuutta.

– Nyt kun osaan hiihtää, voin pitää myös karvalakkia.

Kulttuurikuplan kasvatti löysi vieraaksi jääneen urheilun

Britti-isän ja suomalaisen äidin ainoa lapsi kasvoi omien sanojensa mukaan kulttuurikuplassa. Isä kokkasi kalacurrya, radiosta kuunneltiin BBC:tä eikä urheilua seurattu kotona lainkaan.

Näyttelijäksi Lontoossa opiskellut Hyde piti urheilijoita takakireinä tyyppeinä. Hän arveli myös, että vastavuoroisesti urheilijat pitävät taiteilijoita laiskoina.

– Nyt huomaan, etteivät nämä ennakkokäsitykset pidä yhtään paikkaansa. Niissä on mielettömästi samaa, esimerkiksi täydellinen omistautuminen.

Juttua korjattu 5.2. 2019 klo 19.20 : Termi "perustuu Pekka Holopaisen kirjaan" on muutettu muotoon "saanut innoituksensa P. Holopaisen kirjasta".

Katso koko ohjelma tästä:

Näyttelijä Sanna-June Hyde Puoli seiskan vieraana maanantaina 4.2.2019