Venezuelan hallitus aikoo vastata maan oppositiota tukeville EU-maille – Maduro vetoaa jo korkeampiin voimiin

Kymmenkunta EU-maata on ilmoittanut tukevansa Venezuelan oppositiojohtajaa maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Venezuela
Lippalakkipäinen Nicolas Maduro pitää puhetta, vasemmalla maastopukuista yleisöä.
Presidentti Nicolas Maduro piti puhetta armeijan tilaisuudessa Maracayssa Venezuelan pääkaupungin Caracasin länsipuolella 4. helmikuuta 2019.Venezuelan presidentinhallinto / EPA

Venezuelan hallitus aikoo ottaa kahdenväliset suhteensa joukkoon EU-maita uuteen tarkasteluun.

Venezuelan hallituksen maanantaina antamassa lausunnossa ei kerrota tarkemmin, millaisiin toimiin se on ryhtymässä. Hallitus muotoilee lausunnossa torjuvansa päätöksen, jossa jotkut Euroopan maat "virallisesti alistuvat Yhdysvaltojen strategialle presidentti Nicolás Maduron hallinnon kaatamiseksi".

Useat EU:n jäsenmaat ilmoittivat maanantaina tunnustavansa Venezuelan oppositiojohtajan Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi. Mukana ovat muun muassa Saksa, Ranska, Espanja, Britannia ja Puola. Suomen ulkoministeriöstä viestitettiin maanantaina Ylelle, että Suomi tukee Guaidóa.

EU:n yhteistä tuenilmausta ei näyttäisi olevan ainakaan vielä tulossa. Diplomaattilähteet kertovat uutistoimisto Reutersille, että yhteinen julkilausuma olisi pysähtynyt maanantaina Italian vastustukseen.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on puolestaan kirjoittanut paaville kirjeen. Italialaiselle tv-kanavalle SkyTG24:lle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Maduro kertoo kirjoittaneensa, että hän on "Kristuksen palveluksessa" ja siksi pyytävänsä paavia edistämään vuoropuhelua.

Venezuelan viranomaiset, armeija mukaan lukien, ovat pysyneet Maduron tukena. Nykyhallintoa tukevat myös Venäjä, Kiina sekä muun muassa Iran, Turkki, Meksiko ja Pohjois-Korea.

Toissa viikolla presidentiksi julistautuneen oppositiojohtaja Guaidón näkyvin tukija on Yhdysvallat. Presidentti Donald Trump ilmoitti tuesta varsin pian Guaidón ilmoituksen jälkeen. Useiden EU-maiden lisäksi oppositiota tukevat muun muassa Argentiina, Brasilia, Kolumbia sekä Australia ja Israel.

Lue lisää:

Suomi tukee Guaidóa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi – Useat EU-maat tunnustivat oppositiojohtajan maan johtajaksi

Maduro ei hyväksy Euroopan maiden vaatimusta aikaistetuista presidentinvaaleista

Yle Venezuelassa: Valtavat väkijoukot kokoontuivat kaduille Caracasissa, opposition marssi sujunut rauhallisesti Yle Venezuelassa: Äiti ikävöi poikaansa, joka tuskin palaa – "Hänelle ei ole täällä tulevaisuutta"

EU alkaa johtaa kansainvälistä kontaktiryhmää Venezuelan kriisin ratkomiseksi

Lähteet: Reuters, AFP, AP