1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle ihmiskaupan alkulähteillä Nigeriassa: Madame lupasi unelmatöitä Euroopasta ja Rejoice uskoi, mutta todellisuus oli seksityötä Italian kaduilla

Kymmeniä tuhansia nigerialaisia naisia on huijattu pakkoprostituutioon Eurooppaan. Katso Ylen omatuotantoinen Ulkolinja-dokumentti aiheesta.

ihmiskauppa
Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä
Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä

BENIN CITY, NIGERIA Viisi vuotta sitten Rejoice uskoi unelmansa olevan toteutumassa.

Italiassa asuva nigerialainen nainen oli luvannut hänelle töitä Euroopasta. Ensi alkuun siivoamista, myöhemmin ehkä paikka kauneudenhoitoalalta.

Tämä nainen, madame, lupasi jopa maksaa Rejoicen vaarallisen matkan Saharan ja Välimeren yli Italiaan.

Rejoice tarttui tilaisuuteen, kuten kymmenet tuhannet muut naiset nigerialaisesta Edon maakunnasta ovat tehneet 1990-luvulta lähtien.

Nigeria
Ihmiskaupan uhrien yleisin reittiä: Benin Citystä Saharan halki Nigerin kautta Libyaan, ja sieltä Välimeren yli Italiaan.Yle Uutisgrafiikka

"Minut pakotettiin"

Pian Rejoice löysi itsensä kuorma-auton lavalta Saharan aavikolta. Matkakumppaneista useampi kuoli kuumuuteen ja ruoan puutteeseen. Rejoice selvisi hengissä Saharasta, ja myöhemmin Välimeren ylityksestä.

Perillä Italiassa odotti kuitenkin ikävä yllätys. Madamella ei ollutkaan tarjota siivoustöitä, vaan katuprostituutiota.

– Kun kieltäydyin menemästä kadulle, hän iski minua puukolla käsivarteen, Rejoice kertoo ja näyttää ison arven käsivarressaan Ylen Ulkolinjan kuvaustiimille

Väkivalta jatkui kunnes Rejoicen oli taivuttava kadulle myymään itseään alusvaatteisillaan.

– En halua puhua siitä. Sitä on liian vaikea ajatella, Rejoice sanoo hiljaa.

Rejoice
Rejoice karkotettiin Italiasta Nigeriaan lähes neljän vuoden pakkoprostituution jälkeen. Yle kuvaa Benin Cityssä.Antti Kuronen / Yle

Väkivalta arkea

Madamen talossa asui useita kohtalontovereita. Kadulla hän tapasi tukuttain lisää nigerialaisia pakkoprostituutioon huijattuja naisia, monet heistä olivat alaikäisiä.

– He neuvoivat tottelemaan. Muuten parittaja olisi voinut tappaa minut, eikä kukaan olisi tiennyt asiasta, koska olin paperiton, Rejoice toteaa.

Rejoice kertoo tarinansa Ylelle rähjäisessä talossa Benin Cityssä eteläisessä Nigeriassa. Hänen huoneessaan on patja, vaatteita ja kauneudenhoitotarvikkeita.

Pieni Edon maakunta on yksi maailman köyhimmistä alueista. Silti Rejoice jaksaa unelmoida omasta kauneushoitolasta.

Voodoo-pappi.
Voodoo-seremoniassa Nigeriassa naiset vannovat maksavansa velkansa saavuttuaan Eurooppaan.Antti Kuronen / Yle

Valtava rahallinen velka

Rejoicesta tuli ihmiskaupan uhri, kuten tuhansista muista. Hän ei valinnut prostituutiota. Hänet pakotettiin siihen väkivallalla, rahallisella velalla ja voodoo-kirouksella.

Italiassa parittaja vaati Rejoicelta 30 000 euroa matkasta Italiaan. Vuokrasta ja ruoasta kertyi koko ajan lisää velkaa. Velan kuittaamiseksi oli suostuttava prostituutioon.

Rejoice kertoo, että töitä tehtiin aamusta iltaan, seitsemänä päivänä viikossa. Asiakkaat maksoivat yhdynnästä 10-50 euroa. Jos rahaa ei kertynyt riittävästi, parittajat pahoinpitelivät naisia ja määräsivät takaisin kadulle.

Ihmissalakuljettaja
Ihmissalakuljettaja Tony on viemässä kaksi naista Libyaan tai Marokkoon, josta he pyrkivät Eurooppaan.Antti Kuronen / Yle

"Pitää olla nuori ja kaunis"

Benin City on Nigerian ihmiskaupan keskus. Valtaosa Eurooppaan lähetettävistä naisista tulee kaupungin ympäristöstä, pienestä Edon maakunnasta.

Benin Citystä lähdetään päivittäin kohti Libyaa, Marokkoa ja Eurooppaa.

Ylen Ulkolinja tapasi kaupungissa yhden monista ihmissalakuljettajista.

Tony on maanviljelijä, mutta hän on jo viidentoista vuoden ajan kuljettanut naisia Nigeriasta Libyaan, koska “maanviljelyllä ei voi elättää itseään”.

Tonyn mukana on kaksi nuorta naista, jotka hänen on määrä kuljettaa Libyaan. Toinen tytöistä näyttää teini-ikäiseltä.

– Se on totta, että hän on nuoren näköinen, mutta miten tarkastaisin hänen ikänsä. Madame käski viedä hänet Libyaan. Siinä kaikki, hän sanoo.

Ihmissalakuljettaja
Tony on yksi Nigerian lukuisista ihmissalakuljettajista. Hän vie Euroopasta tilatut henkilöt Libyaan.Antti Kuronen / Yle

Seuraamme Tonya voodoo-seremoniaan, jossa naiset vannovat maksavansa velkansa madamelle Euroopassa. Voodoo-seremonian he ottavat todesta.

– Jos rikkoo kirouksen, tulee hulluksi ja kuolee, toinen naisista sanoo.

Tony kertoo saavansa jatkuvasti puheluita eri puolilta Eurooppaa.

– Euroopassa tarvitaan nuoria, kiinteärintaisia naisia. Ei siellä kukaan halua rakastella vanhojen kanssa. Pitää olla nuori ja kaunis.

Katu Benin Cityssä.
Benin Cityssä Etelä-Nigeriassa suuri osa väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.Antti Kuronen / Yle

Karkoitus Nigeriaan

Yli kolmen vuoden katuprostituution jälkeen Rejoice oli saamassa vapautensa. Hän oli kuitannut suuren osan velastaan parittajalle, kun Italian poliisi otti hänet kiinni.

Hänet karkotettiin lähtöpisteeseen Nigerian Benin Cityyn.

Rejoicella ei ole mitään, mutta prostituoiduksi hän ei halua joutua mistään hinnasta. Siksi hän ei aio yrittää Eurooppaan laittomasti toista kertaa.

– Jonain päivänä haluaisin päästä Eurooppaan, mutta laillisesti lentokoneella.

Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä. Ohjaus Antti Kuronen.

Lue lisää:

Suomen käännyttämä Grace asuisi kadulla Afrikan ihmiskaupan keskuksessa ilman pohjalaisia hyväntekijöitään – ”Pelkään kuollakseni entisiä parittajiani”

”Tapan sun äitis, jos et tottele!” – Ihmiskauppa on tämän päivän orjuutta ja sitä on myös Suomessa

Lue seuraavaksi