Muistatko Lontoossa itsensä tuhonneen taideteoksen? Banksyn miljoonataulu suikaleineen päätyi Saksaan näytille

Silppuriin valunut teos oli juuri huudettu yli miljoonalla eurolla.

Banksy
Banksyn itsensä silpunnut taideteos päätyi Saksaan näytille
Banksyn itsensä silpunnut taideteos päätyi Saksaan näytille

Taidemaailma kohahti lokakuussa, kun Lontoon arvostetussa Sotheby's-huutokaupassa myyty taulu alkoi silputa itseään heti kauppojen synnyttyä. Nokkelista ja kantaaottavista graffiteistaan tunnetun Banksyn teoksen kehykseen oli asennettu silppuri.

Rakkaus on roskakorissa -niminen taulu on nyt lainassa ja esillä Saksan Baden-Badenissa sijaitsevassa Frieder Burda Museumissa. Nimi oli alun perin Tyttö ja ilmapallo, mutta Banksy nimesi sen itse uudelleen silppuriperformanssin jälkeen. Hän myös kertoi, että teoksen oli tarkoitus tuhoutua kokonaan eikä vain puolittain.

Alkuperäisen teoksen samasta aiheesta Banksy maalasi jo vuonna 2002 Waterloo Bridge -siltaan Lontoossa.

Museo toivoo keskustelua taidemarkkinoista

Johtaja Henning Schaper kertoo uutistoimisto Reutersille museon varmistaneen, että silppuri on sittemmin tehty vaarattomaksi.

Schaperin mukaan olisi väärin veloittaa katutaiteesta tunnetun taiteilijan näyttelystä pääsymaksua.

– Halusimme omaksua hänen filosofiansa. Ihmiset voivat kokea Banksyn taidetta maksutta ja osallistua kriittiseen keskusteluun taidemarkkinoiden kehityksestä, Schaper sanoo.

Lokakuinen tempaus herätti kysymyksiä paitsi taiteen olemuksesta, myös siitä, oliko taiteilija huijannut huutokauppaa tai huutokauppa ostajaa. Huutokaupan edustajat ottivat nopeasti tilanteen haltuun toteamalla, että myytävä taideteos syntyi ensi kertaa kesken huutokaupan ja arvioimalla teoksen hinnan nousevan jatkossa.

Taulusta lähes 1,2 miljoonaa euroa maksanut asiakaskin päätti suhtautua puoliksi silppuuntuneeseen teokseen osana taidehistoriaa. Omistajasta tiedetään vain, että hän on eurooppalainen taidekeräilijä.

Uutistoimisto AP:n mukaan maaliskuussa teos siirretään pysyvästi lainaksi Stuttgartiin Baden-Württembergin osavaltion Staatsgalerie-taidemuseoon.

Aiemmin aiheesta:

Banksyn itsetuhoutuneen taideteoksen ostaja hyväksyy kaupat – Teoksen arvon uskotaan nousevan

Lontoon Sothebyn taidehuutokaupassa myytiin itsetuhoutuva taideteos - video

Lähteet: Reuters, AP