Trump ilmoitti sisäministerinsä nimittämisestä Twitterissä – "David on tehnyt mahtavaa työtä"

David Bernhardt on työskennellyt tammikuun alusta saakka virkaa tekevänä sisäministerinä.

Yhdysvaltojen politiikka
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
David Bernhardt (vas.) on nousemassa Yhdysvaltain sisäministeriksi. Oikealla vt. puolustusministeri Patrick Shanahan.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nimittämässä maan uudeksi sisäministeriksi David Bernhardtin. Trump ilmoitti nimityssuunitelmistaan Twitterissä maanantaina.

– David on tehnyt mahtavaa työtä saapumisestaan asti, Trump kirjoitti twiitissään.

Bernhardt on työskennellyt tammikuun alusta saakka virkaa tekevänä sisäministerinä. Tuolloin edellinen sisäministeri Ryan Zinke jätti paikkansa.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan sekä öljyteollisuus että republikaanit ovat ottaneet nimityksen iloisina vastaan.

– Se on mahtava veto. Kukaan ei ole niin kokenut kuin hän. Odotan innolla työskentelyä hänen kanssaan, hehkutti utahilaisedustaja Rob Bishop, joka oli Timesin mukaan myös yksi mahdollisista nimistä uudeksi sisäministeriksi.

Bernhardt on urallaan työskennellyt myös öljy-yhtiöiden lobbarina.

– Bernhardt tuntee ministeriön hyvin ja ymmärtää sen roolin energia-asioissa. Työskentelemme mielellämme ministeriön kanssa jatkaaksemme maamme talouden kasvua ja parantaaksemme amerikkalaisten elämää, yksityisten öljy-yhtiöiden yhdistyksen toimitusjohtaja Barry Russell sanoi lausunnossaan.

Vetelee naruista taustalla

Presidentti Trump nimitti 49-vuotiaan Bernhardtin toissa vuonna ministeriön apulaisjohtajaksi. Presidentti George W. Bushin kaudella Bernhardt kuului sisäministeriön huippuvirkamiehiin. Hän on ollut Yhdysvaltain suurimpien öljy- ja kaasuyhtiöiden palveluksessa.

Trump on hoputtanut sisäministeriötä vähentämään öljyalan sääntelyä ja avaamaan uusia maa- ja vesialueita öljynporaukselle. Kun Trump määräsi entisen sisäministerin Ryan Zinken avaamaan lähes koko Yhdysvaltain rannikon avomerellä tapahtuvalle öljynporaukselle, Bernhardt teki kovan työn suunnitelman kehittelijänä.

Siinä missä Zinke antoi kasvot suojelutoimien purkamispyrkimyksille, Bernhardtin kerrotaan vedelleen naruista taustalla. New York Timesin haastattelema ympäristölainsäädännön asiantuntija Mark Squillance Coloradon yliopistosta sanoo, että jos senaatti vahvistaa Bernhardtin nimityksen, hänellä on suuri valta muokata säädöksiä, jotka vaikuttavat hänen entisiin asiakkaisiinsa,

– Hänen siteensä teollisuuteen huolettavat minua, Squillance sanoi lehdelle.

Bernhardtin entiset sitoumukset nousivat esiin jo siinä vaiheessa, kun hän oli kuultavana senaatissa sisäministeriön apulaisjohtajan pestiä varten. Tuolloin Bernhardt sanoi, että hän pyrkii uutterasti välttämään intressiristiriitoja. Hänet äänestettiin niukasti tehtävään, ja valtaosa demokraateista vastusti nimitystä.

Lähteet: STT