Hyppää sisältöön

Kirja-ajokorttia varten voi päntätä vaikka Pottereita – elävä tarinakirjasto tekee koulukäyntejä

Torniossa on kehitelty uusi tapa innostaa lapsia lukemaan.

Katariina Salo on "Ritva". Merja Ruthin hahmo on hypännyt Harry Potterin maailmasta elävään tarinakirjastoon. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Torniolainen kiertueteatteri TeatteriRaja vie alakoulujen arkeen lyhyitä esityksiä, joissa näyttelijä tulkitsee esittämänsä kirjan sisältöä. Elävän tarinakirjaston valikoimassa on monenlaista kirjallisuutta kotimaisesta lastenkirjallisuudesta ulkomaiseen fantasiakirjallisuuteen. Torniolainen teatterintekijä Katariina Salo sukeltaa esityksissä Kari Hotakaisen kirjoittaman Ritvan kansien väliin siten, että hän ikään kuin on Ritva.

Elävän tarinakirjakonseptin kehittänyt ja sen ohjaamisesta vastaava Merja Ruth eläytyy itsekin tarinakirjaksi. Hänen hahmonsa on J. K. Rowlingin luomasta Harry Potterin maailmasta. Ruthin mukaan hahmon harjoittamat taiat ovat erityisesti lapsiyleisön mieleen.

– Jästimaailmassa pitää tietysti vähän varoa taikomista, mutta esityksessä mielikirjani katoaa ja ilmiintyy lasten avustuksella, Ruth kuvailee Potter-kirjoista tutuilla termeillä.

Kouluvierailuista jää jälki

Elävän tarinakirjaston vierailut kouluille kylvävät lukusiemenen, josta tekijöiden saaman palautteen mukaan versoo lukuintoa. Vierailusta jätetään kouluille aina jonkinlainen tehtävä.

– Koululaiset voivat ansaita esimerkiksi kirja-ajokortin, jossa ajoluvan saa lukemalla tietyn määrän kirjoja, kertoo Merja Ruth.

Lisäksi lapset on laitettu tekemään kuvaamataidon tunneilla kirjanmerkkejä ja omat exlibriksensä eli kirjanomistajamerkit osana kokonaisuutta.

Moneen taipuvia kirjoja

Torniolaiset teatterintekijät ovat saaneet Lapin kulttuurirahastolta apurahan elävän tarinakirjaston toteuttamiseen. Alkuvuodesta ryhmä kiertää 4.-6. -luokkalaisten parissa Torniossa. Tarvittaessa tarinakirjat ovat myös kaksikielisiä, sillä vierailuita ulotetaan myös Ruotsiin Haaparannan puolelle.

Jatkossa voi olla mahdollista, että elävä tarinakirjasto vietäisiin muuallekin kuin kouluille. Teatterintekijöiden mielestä esitys on muokattavissa monenlaisiin tilaisuuksiin. Teatterintekijä Katariina Salo uskoo, että tarinakirjasto sopii kaikenikäiselle yleisölle.

– Olen esittänyt Ritvaa monologina jo aikaisemmin ja teksti on uponnut vauvasta vaariin, vaikka Hotakainen on kirjoittanut teoksen alun perin lapsille, sanoo Katariina Salo.

Tällä hetkellä elävän tarinakirjaston työryhmän muodostavat Ruthin ja Salon lisäksi Adam Huuva, Mervi Kajava, Irma Ihalainen-Kemi ja Elina Stoor.

.
.