1. yle.fi
  2. Uutiset

Luonnontieteellisen museon esineet saavat evakkotilan Ventuskartanosta

Tulipalosta kärsineen museon kokoelmat siirretään palosiivouksen jälkeen.

museot
Kuvassa Ventuskartano
YLE / Petra Haavisto

Palolta säästyneet Kokkolan luonnontieteellisen museon Kiepin näyttelyesineet saavat turvapaikan Ventuskartanosta. Pohdinnassa on jopa luontomuseon näyttelyn avaaminen evakkotilaan.

Esineitä päästään siirtämään vasta, kun Kiepin uudessa osassa sijaitseva näyttelytila saadaan puhdistettua savusta ja noesta, jotta kokoelmat eivät likaannu siirtopuuhien aikana. Rakennus on tällä hetkellä alipaineistettu, minkä on tarkoitus siirtää nokipartikkelit ja savukaasut ulos.

Kuvassa tuuleteteaan palossa vaurioitunutta rakennusta
Alipaineistus poistaa savua ja nokea.Heini Holopainen / Yle

Rakennusmestari Jaakko Kukkola Kokkolan kaupungilta arvioi, että ainakin täytetyt eläimet näyttäisivät olleen varsin suojassa lasivitriineissään.

Tammikuun lopulla Kiepin vanha osa tuhoutui osittain tulipalossa ja viereinen uusi osa sai savu-, noki- ja vesivaurioita. Suurin osa näyttelyesineistä oli sijoitettu vuonna 1982 rakennettuun ja palolta välttyneeseen osaan.

Museohenkilökunnan mukaan valtaosa museon kokoelmista saatiin vietyä turvaan tulipalon alta. Esimerkiksi 30 000 perhosen kokoelma säästyi.

Tulipalosta kärsineen Kiepin vanhassa päärakennuksessa sijaitsi henkilökunnan sosiaalitiloja, kahvihuone ja toimisto. Tiloissa säilytettiin muun muassa arkistoa sekä joitakin museoesineitä, kuten hirvensarvia. Rakennuksen yläpohjassa oli myös linnunmunia ja joitain meteoriitin kappaleita.

Ventuskartano sijaitsee Ventuksentiellä, muutaman kilometrin päässä Kokkolan keskustasta.

Lue myös:Museokorttelissa syttynyt palo tuhosi tukirakenteet – Kokkolan luontomuseo Kiepin vanha rakennus tarvitsee kiireesti pönkitystä

Fossiileja luontokokoelma Kiepissä.
Fossiileja Kiepin näyttelytiloissa.YLE / Kalle Niskala
Lue seuraavaksi