Näin suomalaiset muistelevat tapaamisiaan Matti Nykäsen kanssa: "Kävi monesti ruuvihyllyllä valkkaamassa passeleita ruuveja siteitä varten"

Ihmiset ovat muistelleet äkillisesti menehtynyttä Matti Nykästä: yksi tapasi hänet kahvilassa, toinen lenkkipolun varrella.

Matti Nykänen
Matti Nykänen suutelee yleisössä olevan naisen kämmenselkää.
Matti Nykänen keikalla Tampsa Festival -tapahtumassa Kotkassa 2014.Juha Metso / AOP

– 1980-luvun puolella kun tuossa Savelassa oli vielä kaupungin autokorjaamo, niin Matti kävi monesti ruuvihyllyllä valkkaamassa passeleita ruuveja siteitä varten. Siellä aina muutaman sanan vaihdoin hänen kanssaan, jyväskyläläinen Eino Putkonen kertoo.

Matti Nykäsen (1963–2019) äkillinen kuolema sai suomalaiset muistelemaan mäkikotkan elämää ja tapaamisia hänen kanssaan. Keräsimme tähän juttuun suomalaisten muistoja tapaamisista mäkihyppylegendan kanssa.

Mies ja nainen laittavan kynttilän Laajavuoressa Matti Nykäsen muistoksi.
Toini ja Eino Putkonen veivät kynttilän Matti Nykäsen muistoksi.Simo Pitkänen / Yle

Turun yliopiston tutkijatohtori Rami Mähkä toteaa, että Nykäsen kuolema herättää meissä ylipäätään tunteita ja muistoja siksi, että hän oli "Meidän Matti".

– Matti oli esillä vuosikymmeniä, hän oli paras siinä mitä teki 1980-luvulla urheilijana. Hän oli voittamaton, mutta hänessä oli inhimillisiä piirteitä, joista osa oli ikäviä. Matti oli olympiavoittaja, joka teki virheitä, mutta pääsi aina yli ja eteenpäin. Häneen pystyi peilaamaan oman elämän eri käänteitä.

– Matti ei esittänyt, vaan oli aito. Hän oli tavallinen poikkeuksellinen ihminen.

Nykänen oli yksi ensimmäisistä henkilöistä, josta tehtiin juttuja mediaan vain siksi, että kyseessä oli hän.

– Ei tarvinnut olla uutista. Juttu myi siksi, että se kertoi Matista, Mähkä sanoo.

Tapaamiset Nykäsen kanssa

Kokosimme ihmisten muistoja tapaamisista Matti Nykäsen kanssa somesta, keskustelupalstoilta ja haastatteluista.

"Silloin minä Matin tapasin, kun hän meni sen Pian kanssa naimisiin. Ja tässä kaupalla olemme haastelleet kaikenlaisia. Matti oli mukava keskustelukaveri." joutsenolainen Jorma Luukka

"Ujo nuori,hyvä hyppääjä. Katsoin kaikki hänen kisat. Mitalli kuin mitalli arvostin häntä. Olen nähnyt hänet työni puolesta,veti paljon ihmisiä ympärilleen ja kohtelias." Sirpa Reentie

"Se kun tapasin hänet Salon kahvilassa vuonna 1994. Istuttiin isossa porukassa. Vaikutti ujolta ja hiljaiselta." Tea Kivimäki

"Olin nuori opiskelija 80-luvun puolessa välissä, ja lenkkeilin Laajavuoressa. Eräällä lenkillä vastaan tuli Matti Nykänen ja seurasin hänen päättymätöntä loikkaharjoitustaan. Mietin, että montako loikkaa minun olisi pitänyt ottaa hänen yhteen?" jyväskyläläinen Eila Pelli

Kynttilöitä Laajavuoressa Matti Nykäsen muistoksi.
Kynttilöitä Matti Nykäsen nimikkomäen luona.Simo Pitkänen / Yle

"Lepää rauhassa, Matti. Tapasimme Berliinin elokuvajuhlilta vuodelta 2006, jolloin tulkkasin Mattia lehdistötilaisuudessa. Seiskan toimittaja sanoi, että jos minä ja Matti menemme naimisiin, Seiska maksaa häämatkan Havaijille. Minä vaadin häämatkakohteeksi Oberstdorfin. Mutta Matti ja minä lähdimme omille teillemme. Matti kävi tummissakin tunnelmissa lehdistötilaisuudessa, mutta sen jälkeen nauru raikasi. Matti nauratti minuakin." Aretta Vähälä

"Nyt kun Mattia on muisteltu niin on minullakin kohtaaminen Matin kanssa. Vuonna 1994 oli Savon Sanomilla Pieksämäellä aluetoimittajana. Eräs perjantai-ilta eksyin ovesta sisään paikallisen hieman pahamaineisen olutjuottolan ovesta sisään. "Tervetuloa, meillä onkin juuri tuolla perähuoneessa Matti Nykänen aloittamassa keikkaansa", toivotteli portsari. Ja niin olikin. Seurasin laulukamojen vieressä kovaa keikkaa. Puolivälissä Matti kääntyi puoleeni. "Karmea jano, saanko huikan", Matti sanoi ja otti pitkän huikan tuopistani. Pöllin tuopin mukaani ja se oli monen monta vuotta astiakaapissani Pyhähä Tuoppina. Kunnes yksissä kotikekkereissä hajosi." Mika Remes

Nurjemmasta puolen esiintuomisesta vihastuneet

Tapaamisten lisäksi ihmiset ovat muistelleet somessa ja keskustelupalstoilla Matti Nykäsen urheilu-uraa, keikkoja ja elämän karikkoja. Kaikki eivät ole kuitenkaan pitäneet siitä, että muun muassa Nykäsen vankilatuomiot ja pahoinpitelyt on nostettu esiin.

Esimerkiksi näyttelijä Pihla Viitalan jo poistetussa Instagram-päivityksessä (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti) mainittiin Nykäsestä negatiivisempia asioita, mikä sai osan kommentoijista kritisoimaan Viitalaa.

Tutkijatohtori Rami Mähkä kertoo, että someaikakaudella on aina ollut ihmisiä, jotka ovat suhtautuneet Mattiin ensi sijassa kriittisesti, alkoholisoituneena puolison pahoinpitelijänä.

– Niin on ollut myös eilen ja tänään. Suuttumus näitä ihmisiä kohtaan johtuu Matin kuoleman ajallisesta läheisyydestä – kritiikille on aikansa mutta se ei ole nyt. Se johtuu myös siitä, että monet ovat kyllästyneet somen generoimaan "uhriutumiseen". Oletan, että suurin osa Matin kritisoijista ei ole joutunut hänen kaltoin kohtelemakseen.

Kolmanneksi syyksi Mähkä listaa sen, että kaiken muistelun keskellä Nykäsen kritisoijien nähdään haluavan vetävän huomion itseensä, pois Nykäsestä.