1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Oikeuskansleri vanhustenhoidosta: ”Omavalvonta ei voi korvata viranomaisvalvontaa”

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi näkemyksistään yksityisten hoivayhtiöiden valvonnasta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

vanhustenhoito
Tuomas Pöysti
Tuomas PöystiNella Nuora / Yle

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mielestä vanhus- ja sosiaalihuollon valvonta on nykyisellään liian ohutta.

Pöystin mukaan yksityisten hoivayhtiöiden ongelmat osoittavat, että omavalvonta ei toimi ja viranomaisvalvontaa pitää lisätä.

– Täytyy suhtautua kyllä todella suurella kriittisyydellä omavalvonnan toimivuuteen. Meidän käsityksemme oikeuskanslerinvirastossa on, että aluehallintovirastojen valvontaote, osittain resurssisyistä ja osittain ehkä organisoitumisesta johtuen, on jäänyt liian ohueksi, sanoo Pöysti Ylen Radio 1:n Ykkösaamun haastatelussa.

– Myöskään kunnat, jotka ovat hankkineet nykyisen lainsäädännön mukaisesti ostopalveluja, eivät ole riittävän tarmokkaasti valvoneet tilannetta.

Oikeuskanslerin mielestä omavalvonnalla on palvelukäytäntöä ylläpitävä vaikutus, mutta se ei voi korvata viranomaisvalvontaa.

Yksityisten palveluntuottajien valvonta kuuluu ensisijaisesti kunnille, jotka ostavat niiltä palveluita. Sen lisäksi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ja aluehallintovirastot valvovat hoivakoteja.

Valviralla ja aluehallintovirastoilla on tarvittaessa mahdollisuus asettaa uhkasakkoja tai vaikka sulkea hoivakoti, jos toiminta ei täytä lain vaatimuksia. Näin tapahtui viime kuussa Kristiinankaupungissa.

Lue seuraavaksi