1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

"Ilmastokriisi, josta et ole kuullut" – Himalajan jäätiköistä sulaa kolmannes vaikka ilmastonmuutos saataisiin pysäytettyä

Tutkijoiden mukaan ilmaston lämpenemisen aiheuttama vuoriston jäätiköiden sulaminen vaikuttaa Aasian suurten jokien virtaukseen.

ilmastonmuutos
Lumivyöry
Lumivyöry Himalajan vuoristossa Nepalissa.AOP

Ainakin kolmasosa Hindu Kushin ja Himalajan alueen vuoristojen jäätiköistä sulaa vuosisadan loppuun mennessä ilmastonmuutoksen vuoksi, varoittaa International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) -keskuksen tutkimus. (siirryt toiseen palveluun)

Nepalin Kathmandussa sijaitseva keskus arvioi, että vuoristojäätiköiden sulaminen uhkaa noin 1,9 miljardin ihmisen veden saantia, vaikka nykyiset toimet ilmastonmuutoksen torjumiseksi onnistuisivat.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen. Maanantain julkaistun tutkimuksen mukaan tavoitteen onnistuessa Himalajan alue lämpenisi vähintään 2,1 asteella.

Viisi vuotta kestäneen tutkimuksen tekemiseen osallistui yli 350 tutkijaa ja asiantuntijaa sekä 185 organisaatiota.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kaksi kolmasosaa jäätiköistä vaarassa

Tutkijat arvioivat, että jopa kaksi kolmasosaa Hindu Kushin ja Himalajan jäätiköistä voi kadota vuoteen 2100 mennessä, jos maapallon keskilämpötila nousee kahdella asteella.

– Ilmaston lämpeneminen on muuttamassa kahdeksan maan läpi leikkaavat Hindu Kush Himalajan hyytävät, jäätiköiden peittämät vuortenhuiput paljaiksi kiviksi alle vuosisadassa, sanoi tiedotteessa tutkimuksen johtaja Philippus Wester.

– Tämä on ilmastokriisi, josta et ole kuullut, Wester jatkoi.

Tutkimus tarkasteli ilmastonmuutoksen vaikutuksia 3 500 kilometrin levyisellä vyöhykkeellä, joka kattaa alueita Afganistanista, Pakistanista, Intiasta, Nepalista, Kiinasta, Bhutanista, Bangladeshista ja Myanmarista.

Maailman korkeimmat vuoret Mount Everest ja K2 sijaitsevat tällä alueella. Hindu Kushin ja Himalajan vuoristojen jäätiköiltä virtaavat vedet ruokkivat Aasialle elintärkeitä Indus-, Ganges-, Jangtse- ja Mekong-jokia.

Kumbh Mela -festivaalin juhlijoita kylpemässä Sangamissa.
Intialaiset pitävät Gangesjokea pyhänä. Naga sadhuiksi kutsut pyhät miehet kylpivät Gangesin, Yamunan ja myyttisen Saraswati-joen yhtymäkohdassa hindujen Kumbh Mela -festivaalilla Allahabadin kaupungissa 4. helmikuuta 2019.Rajat Gupta / EPA

Sulaminen sekoittaisi Aasian suuret joet

Noin 250 miljoonaa ihmistä asuu vuoristossa ja 1,65 miljardia ihmistä elää näiden jokien alueella tasangoilla ja laaksoissa.

Alueen maanviljelijät ovat kuivalla kaudella riippuvaisia jäätiköiden normaaleista sulamisvesistä. Tutkimuksen mukaan ilmaston lämpenemisen aiheuttama jäätiköiden lisäsulaminen sekoittaisi jokien virtausta.

Tutkijat arvioivat, että jokien virtauksen muuttuminen voisi haitata vesivoiman tuotantoa ja aiheuttaa eroosiota sekä maanvyörymiä vuorilla. Lisäksi jäätiköiden sulaminen voisi pahentaa ilmansaasteita ja lisätä sään ääri-ilmiöitä.

Jäätiköt ovat jo sulaneet ja vetäytyneet eri puolilla Hindu Kushia ja Himalajaa 1970-luvun jälkeen. Samalla alueella satavan lumen määrä on vähentynyt.

Jäästä tuli katoava luonnonvara

Viime aikoina eri puolilta maailmaa on kantautunut uutisia jäätiköiden sulamisesta.

Tutkijat varoittavat, että Etelämantereen alueella jää sulaa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin.

Etelämantereen mannerjään alta on löytynyt valtava onkalo, josta on sulanut Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan mukaan noin 14 miljardia tonnia jäätä.

Kanadassa arktisilla alueilla vetäytyvät jäätiköt paljastavat maisemia, joita kukaan ei ole nähnyt kymmeniintuhansiin vuosiin.

Tutkijat ovat havainneet, että Grönlanti sulaa nopeammin kuin aiemmin on arvioitu.

Voit keskustella aiheesta 5. helmikuuta 2019 kello 22 saakka.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi