Kaustisen Kansanlääkintäkeskus siirtyi konkurssipesältä kunnalle – hoidot ja majoitustoiminta jatkuvat

Konkursspersän selvitys on vasta aluillaan.

konkurssi
Kaustisen kansanlääkintäkeskus.
Raila Paavola / Yle

Vastuu Kansanlääkintäkeskuksen toiminnan pyörittämisestä on siirtynyt konkurssipesältä Kaustisen kunnan omistamalle Kaustisen Kehitys Oy:lle. Kehitysyhtiö otti kuun vaihteessa kontolleen kiinteistön majoitustoiminnan, ravintolapalveluita keskuksesta ei saa.

Kaustisen kehitys haki Kansanlääkintäkeskuksen toimintaa pyörittäneen Terveyskylä-säätiön konkurssiin joulukuussa vuokrarästien takia. Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Rauno Jauhiainen arvioi, että vuokrasaatavat ovat 200 000 euron luokkaa, lopullista laskelmaa, jossa näkyisivät muun muassa viivästyskorot ei ole vielä tehty.

Kansanlääkintäkeskuksen toimintaa pyörittää tällä hetkellä yksi henkilö, toinen on tarkoitus palkata vielä tällä viikolla ja myöhemmin vielä yksi osa-aikainen.

Viimeiset majoittujat poistuivat perjantaina, mutta Jauhiaisen mukaan sisään on tullut jo joitakin uusia varauksia. Vuoden 2018 tammi-lokakuussa Kansantaiteenkeskuksessa kirjattiin noin 7 700 yöpymistä. Keskuksen hoitotiloista suurin osa on vuokrattu, ja niissä kansanlääkintähoidot pyörivät normaalisti.

Viime vaiheessa Kansanlääkintäkeskuksessa oli kahdeksan työntekijää, heidän työsuhteensa päättyi kuun vaihteessa.. Konkurssipesä haki ja sai seitsemän työntekijän tammikuuta koskevat saatavat palkkaturvalta, kaikkiaan noin 26 000 euroa.

Terveyskylä-säätiön konkurssipesän hoitaja, asianajaja Kari Autio sanoo pesänselvityksen olevan vasta alkumetreillä. Hän arvioi, että pesän varat ja velat selviävät noin 2–3 viikon kuluessa. Konkurssipesä on saanut juuri säätiön kirjanpitoaineiston haltuunsa.

Kansanlääkintäkeskuksen talousvaikeudet jatkuivat vuosikausia

Kansanlääkintäkeskuksen talous on ollut ahtaalla yli kymmenen vuoden ajan. Kunta pyrki vuonna 2012 pääomittamaan säätiötä 150 000 euron pääomalainalla, mutta hallinto-oikeus kumosi päätöksen, koska julkista tukea ei voida myöntää esitettyyn tapaan yksityiselle yritykselle. Kunnan päätöksestä olivat valittaneet kilpailevan yrityksen työntekijät.

Säätiö on ollut raskaasti velkaantunut, eikä se ole kyennyt lyhentämään velkojaan.

Kaustisen kunnan kehitysyhtiö osti Terveyskylä-säätiöltä kansanlääkintäkeskuksen kiinteistön vuonna 2015. Kauppahintaa ei kerrottu julkisuuteen.

Kunnan tavoitteena on löytää uusi yrittäjä mahdollisimman pian pyörittämään hotelli- ja ravintolatoimintaa Kansanlääkintäkeskuksessa.

– Kyllä se varmaan on aika vaikeaa, toivotaan että kevääseen mennessä löytyisi, talvi on tietenkin hiljaisempaa aikaa, sanoo Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Rauno Jauhiainen.

Kehitysyhtiö pyrkii myös myymään kiinteistöä. Yhteen kerrokseen rakennetun hotellin lämmitysustannukset ovat suuret, säätiön asiamies myönsi Ylelle vuonna 2015, että kiinteistö on ollut säätiölle raskas saakka.

Kunta perusti säätiön vuonna 1984.