Voiko kiinalaisen Huawein sulkea pois Euroopan markkinoilta? Kyberturvallisuusjohtaja: Savuavaa asetta ei ole löytynyt

Suomen kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki vakoilusta epäillystä Huaweista: En keksi minkä lain perusteella jonkun yrityksen tuotteet voitaisiin kieltää.

matkaviestinverkot
Huawei logo seinässä
Huawein konttori Dongguanissa Kiinassa.Nicolas Asfouri / AFP

Maailman suurinta verkkoyhtiötä, kiinalaista Huaweita on epäilty vakoilusta (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvalloissa ja Australiassa yhtiön pääsyä markkinoille on jo rajoitettu. Lisäksi useissa maissa harkitaan (siirryt toiseen palveluun) että Huaweita ei päästettäisi 5G-verkon rakentajaksi.

Myös Euroopan unioni harkitsee keinoja (siirryt toiseen palveluun) joilla voitaisiin käytännössä kieltää Huawein ja muidenkin kiinalaisten teknologiayhtiöiden laitteiden käyttö seuraavan sukupolven mobiiliverkoissa.

Suomessa kiinalaisyhtiöön kohdistuvia epäilyjä seurataan tarkasti Kyberturvallisuuskeskuksessa. Asia on nyt erityisen herkkä, sillä operaattorit ovat juuri tekemässä suuria ja kalliita ratkaisuja siitä, miten ne rakentavat tulevaisuuden mobiilit 5G-verkot.

Uudet verkot nopeuttavat dataliikennettä, mutta sen lisäksi mobiiliverkkoon viedään aivan uudenlaisia palveluita.

Jarkko Saarimäki
Verkkoturvallisuutta seurataan "terveen epäluuloisesti", sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki.Jouni Immonen / Yle

– Yhteiskunnan riippuvuus viestintäverkoista kasvaa varmasti, Jarkko Saarimäki sanoo.

Nyt tehtävät ratkaisut sitovat teleyhtiöitä pitkään. Suomessa päävastuu verkkojen turvallisuudesta on teleyhtiöillä. Jos niiden verkoista löytyy turvallisuusriskejä, niiden korjaaminen jää yhtiön kuluksi.

"Tervettä epäluuloa kaikkiin ilmansuuntin"

Operaattoreilla on jo käytössään Huawein verkkolaitteita, mutta ainakaan vielä Traficomille ei ole ilmoitettu turvallisuuden kannalta poikkeavaa. Jos jotain epäilyttävää löytyisi, teleyhtiön pitää tehdä siitä ilmoitus Traficomin Kyberturvallisuuskeskukseen, joka puolestaan varoittaa ongelmista muita yhtiöitä ja verkonkäyttäjiä.

Huawein, eikä muidenkaan valmistajien verkkolaitteista ei ole toistaiseksi löydetty mitään arveluttavaa.

– Savuavaa asetta ei ole löytynyt. Jos löytyisi se herättäisi suurta kansainvälistä huomiota. Merkittävät havainnot leviävät nopeasti tietoturvayhteisössä, Saarimäki sanoo.

Saarimäki sanoo, että Suomessakin seurataan Huaweita vastaan kohdistuneita syytöksiä. Mutta kiinalaiset eivät ole erityisesti suurennuslasin alla.

– Suhtaudumme terveen epäluuloisesti kaikkiin ilmansuuntiin, Saarimäki muotoilee.

Laki ei veny täyskieltoon

Jos minkä tahansa valmistajan laitteista havaitaan tietoturvaongelmia se voidaan jopa kieltää. Mutta ei juuri enempää.

– Mutta ainakaan Traficomilla siihen ei natsat riitä, että kokonainen valmistaja voitaisiin kieltää, Saarimäki sanoo.

Hänen mukaansa EU:ssa voitaisiin antaa mahdollisesti suosituksia jonkun valmistajan tuotteista, mutta siihenkään ei ole ainakaan aiemmin menty.