Huhu kiertää Kuopiossa: rullalautailijat pelkäävät jäävänsä ilman skeittipuistoa ensi kesänä – kaupunki kiistää

Kuopiolaiset rullalautailijat keräävät nimiä adressiin Lippumäen lykkääntyneen hankkeen toteutumiseksi.

Kuopio
Mies skeittaa
Mikko Ahmajärvi / Yle

Kuopiolaisia rullalautailijoita ovat viime aikoina huolestuttaneet huhut, joiden mukaan Savilahdessa sijaitseva skeittiparkki jäisi jo ensi kesänä alueen rakennustöiden jalkoihin.

Kuopion rullalautailijat ry on rakentanut Savilahden parkin talkootyönä, ja se on yhdistyksen puheenjohtaja Antti Lampisen mukaan valtavan suosittu.

– Omien laskutoimitusten ja arvioiden mukaan kävijöitä on kesäaikana jopa 3000 kuukaudessa, Lampinen kertoo.

Kuopion kaupungin nuorisopäällikkö Jari Väänänen harmittelee huhuja. Hänen tiedossaan ei ole, että Savilahden skeittiparkki poistuisi ensi kesänä käytöstä.

Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen kertoo, että Savilahden alueen rakennustyöt alkavat ensi kesänä Prisman ja Technopoliksen päädystä, mutta töiden ei vielä pitäisi vaikuttaa parkissa harrastamiseen. Skeittaajien palaute on kuitenkin kuultu.

– Minun mielestäni skeittaajien huoli on suurimmaksi osaksi aiheeton. Joitain kaapeleita Canthian kulmilla ehkä joudutaan siirtämään, mutta nekin ovat käsittääkseni siellä rannan puolella, Heikkinen rauhoittelee.

Lippumäkeen suunnitellun skeittiparkin rakennustyöt lykkääntyivät

Viime vuoden lopulla kaupunki ilmoitti, että Lippumäkeen suunnitellun uuden skeittiparkin rakentaminen lykkääntyy budjettisyiden vuoksi. Tieto huolestutti harrastuspiirejä, kun myös Savilahden parkin tiedettiin jäävän pian rakennustöiden alle.

– Meillä on ollut iso huoli siitä, että tulisi kesä ilman skeittiparkkia, kertoo Kuopion rullalautailijoiden puheenjohtaja Antti Lampinen.

Kuopion kaupunki ja Kuopion rullalautailijat suunnittelivat Lippumäkeen tulevan harrastuspaikan yhdessä. Hankkeen yleissuunnitelma on lainvoimainen ja rakennussuunnitelma hyväksyttiin viime vuoden lopussa.

– Rakentaminen olisi pitänyt alkaa nyt keväällä, mutta sitten kaupunki laittoi homman jäihin, Lampinen suree.

Kaupunki on ilmoittanut, että parkin rakentaminen alkaisi vuonna 2020. Paikalliset harrastajat keräävät nyt nimiä adressiin, (siirryt toiseen palveluun) joka korostaa jo kerran lykkääntyneen suunnitelman tärkeyttä.

Adressi avautui allekirjoituksille viime viikon perjantaina. Tiistai-iltapäivään mennessä se on kerännyt jo yli 700 allekirjoitusta.

Kuopion skeittipaikat valtakunnallisesti hännillä

Lampinen kertoo, että nykyaikainen skeittiparkki on rakennettu betonista paikan päälle. Aikaisemmin skeittauspaikat ovat olleet siirreltäviä, vanerisia rakennelmia.

– Kuopio on valtakunnallisesti jäljessä laadukkaiden skeittiparkkien rakentamisessa. Meiltä puuttuu olympiatasoinen parkki kokonaan. Niitä on ympäri Suomen jo aika paljon. Tampereella on tällä hetkellä Suomen parhaat olosuhteet, Lampinen pohtii.

Savilahden parkin lisäksi Kuopiossa on muutamia, vanerista rakennettuja skeittipaikkoja. Lampinen pitää Kelloniemessä sijaitsevaa kaupungin ylläpitämää skeittihallia varsin laadukkaana harrastuspaikkana talviaikaan. Myös Siilinjärvelle pari vuotta sitten rakennettu betoninen parkki on valtavan suosittu.

– Skeittaajia on tosi paljon. Laji on hyvä tapa toteuttaa omaehtoista liikuntaa ja kehittää koordinaatiota. Mielekäs tekeminen edistää nuorten hyvinvointia, Lampinen alleviivaa.