Obaman ja Trumpin voitot ennusti ensimmäisenä mielipidetutkimusten kuningatar, joka näkee yhdysvaltalaisten pään sisään paremmin kuin kukaan

Iowalainen mielipidetutkija ennusti Trumpin ja Obaman voiton ennen muita ja tietää, mitä yhdysvaltalaiset nyt eniten poliitikoilta kaipaavat.

Yhdysvaltojen politiikka
Mielipidetutkija J. Ann Selzer näki presidenttien Obama ja Trump voitot paljon ennen muita.
Iowalainen J. Ann Selzer on kerännyt kiitosta oikeaan osuvilla mielipidekyselyillään, häntä on luonnehdittu USA:n parhaaksi mielipidetutkijaksi.Nina Svahn / Yle

Des MoinesKun pääsee tapaamaan kuningattareksi ja velhoksi luonnehdittua henkilöä, väistämättä vähän hermostuttaa. J. Ann Selzer on kuitenkin kaikkea muuta kuin jäykkä tai salamyhkäinen.

– Tervetuloa ja anteeksi, että ääneni on vähän alamaissa flunssan vuoksi, Selzer tervehtii mutkattomasti ja ohjaa peremmälle rakennuttamaansa yksikerroksiseen toimistotaloon.

Pöydällä pöhisee ilmankostutin.

Selzerin pieni, kahden naisen toimisto sijaitsee Yhdysvaltain keskilännessä Iowan pääkaupungissa Des Moinessa.

Iowa ei keiku tulotilastojen kärjessä, päinvastoin kotitalouksien vuosiansiot jäävät Yhdysvaltain keskiarvoa pienemmiksi, noin 51 000 euroon vuodessa. Selzerin toimiston naapuritalo on kipeästi remontin tarpeessa, korttelikuppilan suosikkiannos on irtonaista jauhelihaa tursuava hampurilainen.

Ehkä osin näistä syistä Selzer on onnistunut olemaan parhaiten tavallisten yhdysvaltalaisten pulssilla silloin, kun he ovat valinneet itselleen johtajia. Hänen mielipidetutkimuksensa ennakoivat Barack Obaman nousun ja Donald Trumpin voiton, silloin kun muut mielipidetutkimuslaitokset pitivät kärjessä muita nimiä.

Oikeaan osuneiden mielipidekyselyjensä ansiosta Selzeriä on ylistetty mielipidetutkimuskuningattareksi.

– On tietenkin kiva, jos kutsutaan Yhdysvaltain parhaaksi mielipidetutkijaksi. Olemme osuneet vaalituloskyselyissämme oikeaan paitsi Iowassa, myös koko maassa. Olen siitä tietenkin ylpeä, mutta samalla tiedän, että aina ei välttämättä käy niin, joten suhtaudun siihen myös nöyrästi.

Selzerin ja muiden mielipidemittaajien taitoja koetellaan pian taas, sillä Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäisiin esivaaleihin on enää vuosi.

Koko esivaalirumba alkaa Selzerin kotikonnuilta Iowasta, jota pidetään ns. vaa’ankieliosavaltiona. Niissä vaalivoitto voi keikahtaa kummalle puolueelle hyvänsä.

– Kuka tahansa voi tulla Iowaan ja voittaa, Selzer luonnehtii iowalaista äänestyskäyttäytymistä.

Mielipidetutkija J. Ann Selzer näki presidenttien Obama ja Trump voitot paljon ennen muita.
J. Ann Selzer käyttää paljon aikaa mielipidekyselyjensä kysymysten ja vastausvaihtoehtojen muotoiluun, jotta ne eivät vinouttaisi vastauksia.Nina Svahn / Yle

Selzer luottaa toiseen iowalaiseen, George Gallupiin

Selzer nauraa, ettei hänellä ole salaisia taikavoimia iowalaisten ja muiden yhdysvaltalaisten pään sisään pääsemiseksi. Hän perustaa mielipidekyselynsä otantatutkimusmenetelmän kehittäneen George Gallupin oppeihin.

– Kuten vanha kunnon iowalainen Gallup sattuvasti sanoi, jos kattila on hyvin sekoitettu, riittää, että ottaa lusikallisen, niin tietää miltä keitos maistuu.

Selzer kavahtaa mielipidetutkimuksia, joiden tulokset perustuvat vakiopaneeleihin, ihmisiin, joilta kysytään uudestaan ja uudestaan. Se vääristää hänen mielestään tutkimustulosta.

Hänen mielipidekyselyissään ei myöskään koskaan soiteta pelkkiin lankapuhelinnumeroihin. Yhdysvalloissakin nuoremmat ikäluokat saa parhaiten kiinni kännyköillä.

– Haluan, että meidän kyselymme voivat tavoittaa kenet tahansa. Jos emme ulottaisi kyselyjämme kaikkiin ihmisryhmiin, en pystyisi olemaan tuloksissani täsmällinen.

Selzerin menestyksen salaisuutena on pidetty myös sitä, että hän ei tulevaa ennustaessaan käytä mennyttä minkäänlaisena suunnanantajana. Esimerkiksi äänestysaktiivisuutta ennakoidessaan hän aloittaa kyselytutkimuksensa aina puhtaalta pöydältä.

Toimintatapa tuotti ison voiton vuonna 2008. Tuolloin Selzerin mielipidetutkimus ennakoi, että Iowassa 60 prosenttia esivaaleissa äänestävistä olisi ensikertalaisia. Selzer pystyi tämän perusteella arvioimaan, että Obama tulee voittamaan Iowan esivaalit näiden ensimmäistä kertaa äänestäneiden vauhdittamana.

– Se oli hätkähdyttävä luku, mutta luotin metodiimme. Vaati kuitenkin vähän rohkeutta sanoa, että meidän tutkimuksemme mukaan palikat asettuvat näin, Selzer sanoo toimistonsa neuvotteluhuoneessa, jonka seinällä roikkuu kehystettyjä lehtileikkeitä Selzerin menestysgallupeista.

Iowalla on Yhdysvaltain poliittisella kartalla erityistä merkitystä, sillä osavaltiossa pidetään presidentinvaalivuosina ensimmäiset esivaalit. Esivaaleissa puolueet valitsevat ehdokkaansa presidentinvaaleihin.

Vahva alku Iowassa on usein siivittänyt ehdokkaan kampanjaa myös muissa osavaltioissa.

Mielipidetutkija J. Ann Selzer näki presidenttien Obama ja Trump voitot paljon ennen muita.
Selzerin tuoreesta mielipidekyselystä selvisi, että yhdysvaltalaiset kaipaavat poliitikoiltaan nyt yhteistyötä ja paluuta kohteliaisuuteen ja rehellisyyteen.Nina Svahn / Yle

Kysymystenasettelussa pieteettistä tarkkuutta

Mielipidekyselyn laadun varmistamiseksi Selzer käyttää aikaa kysymysten muotoiluun.

Niiden sanamuotoja hiotaan tarkasti, jotta vastaaja voisi valita helposti minkä tahansa vaihtoehdon, eikä kysymys itsessään ohjaisi vastaamaan tiettyyn suuntaan.

– Sitä vaan oppii kuulemaan korvissaan, millaisissa vastausvaihtoehdoissa ei ole asenteellisuutta ja vinoumaa.

Selzer pitää myös huolta, että hänessä itsessään ei ole vinoumaa. Ystäväpiiriin kuuluu sekä demokraatteja että republikaaneja eikä kukaan heistä tiedä, miten sitoutumaton Selzer äänestää.

Poliittisia keskusteluja ei silti kaihdeta, pikemminkin päinvastoin.

– Ystäväni ovat tottuneet siihen, että höristän korviani, kun he puhuvat politiikkaa. Olen kuin sieni, imen kaiken itseeni ja joskus myös yllytän heitä keskusteluun, naurahtaa Selzer.

Paula´s cafe on periamerikkalainen diner-kuppila Des Moinesin esikaupunkialueella. Vilkkaan keskustelun lisäksi myös politiikka puhututtaa.
Demokraattien mahdollisella presidenttiehdokaslistalla on yli 20 nimeä, ennakkosuosikin paikka on vielä täysin avoin. Nina Svahn / Yle

Äänestäjät janoavat viestiä vastakkainasettelun sijaan

Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaalikampanjointi on vähitellen keräämässä kierroksia, erityisesti demokraattileirissä, jossa haetaan haastajaa istuvalle presidentille.

Selzer kysyikin hiljattain iowalaisilta, mikä heidän mielestään olisi tärkein ominaisuus demokraattien vuoden päästä pidettävien Iowan esivaalien voittajalle. Se, että ehdokkaalla olisi hyvät mahdollisuudet voittaa Donald Trump vai se, että ehdokas jakaa näkemykset monista asioista vastaajan kanssa.

Selvisi, että iowalaiset janoavat demokraattiehdokasta, jolla olisi selvä poliittinen viesti siitä, mitä hän presidenttinä tekisi.

Hillary Clintonin ehdokkuus opetti demokraateille, että ei voi kampanjoida vain sillä, ettei ole kuin vastaehdokkaansa.

Samassa kyselyssä Selzer halusi selvittää, mitä mieltä iowalaiset ovat demokraattiehdokkaista. Mahdollisia ehdokkaita on niin monta, että Selzerin piti rajoittaa lista 20 nimeen.

– Demokraattien ehdokaskenttä on valtava, se tuo lisähaastetta mielipidemittaajalle, mutta myös äänestäjille, joiden pitäisi jaksaa innostua ja ottaa selvää kaikista.

Selzerin kyselyssä kärkikuusikkoon nousi entinen varapresidentti Joe Biden, joka ei ole edes ilmoittanut lähteekö ehdolle. Lisäksi viime esivaaleissa Clintonin tiukille pannut Bernie Sanders sai yhä kannatusta, vaikka hänkään ei ole ilmoittanut lähteekö ehdolle.

Kisaan jo ilmoittautuneista Massachusettsin senaattori Elizabeth Warren sekä kalifornialaiskollegansa Kamala Harris nousivat kärkijoukkoon.

Uusina niminä kuuden kärkeen Selzerin kyselyssä pääsivät myös Texasin kongressiedustaja Beto O’Rourke ja New Jerseyn senaattori Cory Booker. Heistä tosin vasta Booker on ilmoittanut lähtevänsä ehdokaskisaan mukaan.

Ensimmäisistä mielipidekyselyistä on kuitenkin Selzerin mukaan vielä turha hakea ennakkosuosikkia.

– Jos kuvittelisimme, että ensimmäinen kysely ennustaa tuloksen, lopettaisimme kyselyjen tekemisen, Selzer toteaa.

 Paula´s cafe on periamerikkalainen diner-kuppila Des Moinesin esikaupunkialueella. Vilkkaan keskustelun lisäksi myös politiikka puhututtaa.
Iowassa pidetään ensimmäiset esivaalit vuoden päästä, jo nyt tavallisia iowalaisia tapaamassa on käynyt useampi demokraattien ehdokkuutta tavoitteleva.Nina Svahn / Yle

Tavallinen kansa hakee vielä pitkään ehdokassuosikkia

Selzer selvästi tietää, mistä puhuu. Se käy nopeasti selväksi hänen toimistonsa läheisessä lounaskuppilassa. Siinä, jonka bravuuri on jauhelihamuruhampurilainen.

Vaikka useampikin demokraattiehdokkuutta tavoitteleva on jo käynyt Iowassa, kukaan ei näytä ottaneen etumatkaa tavallisen kansan silmissä.

Iowalainen Jannae Lutter on lounaalla. Hänen mielestään presidenttikisassa on jo aivan liikaa ehdokkaita. Paula´s cafe on periamerikkalainen diner-kuppila Des Moinesin esikaupunkialueella. Vilkkaan keskustelun lisäksi myös politiikka puhututtaa.
Iowalaista Jannae Lutteria harmittaa, että poliitikot vain tappelevat yhteistyön tekemisen sijaan.Nina Svahn

– Joka päivä joku ilmoittaa lähtevänsä mukaan presidenttikisaan. En tiedä heidän nimiään, heitä on niin monta, Jannae Lutter sanoo.

Piper Harlan ostaa hampurilaislounaan mukaansa ja toteaa Lutterin tapaan, ettei ole vielä seurannut demokraattien laajaa ehdokaslistaa, on vain pannut merkille useamman vierailleen Iowassa.

– Iowassa saa tuntumaa kampanjointiin, koska osavaltiomme on pieni eikä ehdokkaan tarvitse nääntyä ihmismassoihin, Harlan sanoo.

Piper Harlanin mukaan Iowassa asuu tavallisia normaaleja yhdysvaltalaisia, jotka eivät riehaannu tunteiden vietäviksi helposti. Mutta jostain täälläkin tunteet näyttävät jos ei nyt kuumenneen, niin ainakin lämmenneen: politiikan nykymenoon ollaan yksituumaisen kyllästyneitä.

– Poliitikot vain kiistelevät, tappelevat ja nahistelevat. Mistään he eivät löydä sopua, Jannae Lutter puuskahtaa.

Myös Piper Harlan on työlääntynyt.

– Tämä on kuin vuoristorataa. Osa meistä on jo väsynyt seuraamaan sitä. Meidän täytyy löytää yhteistyön sävel ja työskennellä yhdessä ratkaisujen saamiseksi, Harlan sanoo ja kuulostaa ällistyttävästi J. Ann Selzeriltä.

Iowalainen Piper Harlan nappaa lounaan mukaansa. Hän toivoisi poliitikkojen löytävän yhteisen sävelen. Paula´s cafe on periamerikkalainen diner-kuppila Des Moinesin esikaupunkialueella. Vilkkaan keskustelun lisäksi myös politiikka puhututtaa.
Piper Harlan on pannut merkille, että demokraattiehdokkaita on vieraillut tiuhaan jo Iowassa, mutta hän ei ole seurannut tarkemmin keitä pyrkii ehdokkaaksi.Nina Svahn / Yle

Selzer luonnehti lähes samoin sanoin valtakunnallisen kyselytutkimuksensa tuoretta havaintoa yhdysvaltalaisten nykytunnoista. Selzerin mukaan yhdysvaltalaiset toivovat yhteistyötä, sillä he ovat väsyneet siihen, että politiikanteossa ei niinkään keskitytä asioiden tekemiseen kuin riitaisaan väittelyyn.

Yhteistyön sävelen lisäksi Selzerin mukaan yhdysvaltalaiset kaipaavat myös kohteliaisuuden paluuta politiikantekoon.

– Jonkin verran siedetään hyvien käytöstapojen puutetta, mutta enemmän rehellisyyttä kaivataan, mielipidetutkimusten kuningatar sanoo.

Juttu on avattu keskustelulle ja voit keskustella aiheesta klo 22:00 asti.