1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Saarikko: Valmistelu hoitajamitoituksen kirjaamiseksi lakiin aloitetaan – kokoomuksen kannanmuutos tuli yllätyksenä

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan tällä vaalikaudella eduskunta ei ehdi asiaa kuitenkaan käsitellä.

vanhustenhoito
Annika Saarikko
Annika SaarikkoVesa Moilanen / Lehtikuva

Kokoomuksen taipuminen muiden puolueiden kannalle hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin tuli yllätyksenä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.)

Saarikon mukaan hallituksessa ei ole käyty asiasta keskustelua, vaan hän on julkisuudessa olleiden tietojen varassa.

– En ole ihan päässyt kartalle, mitä kokoomus tarkoittaa. Ovatko he lakiin kirjatun 0,7 hoitajan kannalla, toisaalta he puhuvat myös yksilöllisestä mitoituksesta ja sanovat kannattavansa keskustelua aiheesta, Saarikko sanoo Ylelle eduskunnassa.

Saarikko sanoo aikovansa joka tapauksessa käynnistää hoitajamitoitukseen liittyvän lain valmistelun ministeriössä. Hän tapaa virkamiehiä asiaan liittyen huomenna keskiviikkona. Tavoitteena on Saarikon mukaan laajempi vanhuspalvelulain uudistus, ei vain hoitajamitoituksen osalta.

– Nykyisenä vastuuministerinä voin käynnistää tuon valmistelun ripeästikin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) on sanonut, että vanhustenhoidon hoitajamitoitus ehditään käsitellä eduskunnassa, jos tahtoa löytyy.

Saarikko ei kuitenkaan edelleenkään usko, että kaikkien puolueiden tuesta huolimatta lakia ehditään enää käsitellä eduskunnassa ennen vaaleja.

– Täällä on sote-uudistus työn alla, olen tuonut tänne myös merkittävät lait lastensuojelusta ja myös vuosia valmistellun vammaispalvelulain. On mielekästä kysyä, mitä oikeasti ehditään, kun esitys on todellisuudessa taloudellisesti merkittävä ja vaikuttaa myös kuntien tilanteeseen sekä vanhusten kotihoitoon.

Viime viikolla sekä keskusta että siniset ilmoittivat kannattavansa hoitajamitoituksen sitomista lakiin. Jo sitä ennen yhteistä välikysymystä valmistellut oppositio oli ilmoittanut kannattavansa asiaa. Kokoomus siis ajautui tilanteeseen, jossa se ainoana eduskuntapuolueena vastusti hoitajamitoituksen viemistä lakiin.

– Meidän mielestämme ongelma ei ratkea sillä, että lakiin kirjataan jokin desimaali. Se olisi mekaaninen ratkaisu. Ihminen ei ole desimaali, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa viime viikolla.

Lue seuraavaksi