1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ydinasevarustelu

Ydinasevarustelu taas täydessä käynnissä – Venäjä alkaa kehittää uusia aseita pikavauhdilla

Venäjän ja Yhdysvaltojen asevarustelua hillitsee enää yksi sopimus ja sekin on katkolla vuonna 2021.

Ydinasevarustelu
S-300-ilmatorjuntaohjus nousee ilmaan kuvan taustalla. Etualalla sotaharjoitusten kohdeohjuksena käytetty RM-75 Armavir. Kuva vuoden 2017 Venäjän Astrahanissa käydyistä armeijakisoista.
S-300-ilmatorjuntaohjus nousee ilmaan kuvan taustalla. Etualalla sotaharjoitusten kohdeohjuksena käytetty RM-75 Armavir. Kuva vuoden 2017 Venäjän Astrahanissa käydyistä armeijakisoista.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän on kehitettävä uusia ohjusjärjestelmiä nopealla aikataululla, sanoo maan puolustusministeri Sergei Shoigu.

Hänen mukaansa uusien järjestelmien olisi valmistuttava kahden vuoden kuluessa. Presidentti Vladimir Putin on antanut suunnitelmalle hyväksyntänsä, Shoigu sanoi Venäjän sotilasjohdon kanssa pitämänsä kokouksen yhteydessä.

– Vuosina 2019 - 2020 meidän on kehitettävä maalle sijoitettava, pitkän matkan risteilyohjusversio mereltä ammuttavasta Kalibr-ohjuksesta, josta on saatu hyviä tuloksia Syyrian sodassa, Shoigu kertoi puolustusministeriön virkamiesten kokouksessa.

– Samaan aikaan meidän on kehitettävä maalle sijoitettava pitkän matkan hypersoninen [yli viisi kertaa äänen nopeudella kulkeva] ohjus, hän jatkoi.

Kyseiset ohjustyypit oli kielletty vuonna 1987 solmitulla INF-sopimuksella, josta Yhdysvallat erosi viime viikolla. Venäjän johto ilmoitti viikonloppuna seuraavansa Yhdysvaltain esimerkkiä.

INF-sopimus kielsi maalle sijoitettavat keskimatkan ohjukset, mutta ei niiden merelle tai lentokoneisiin sijoitettuja versioita.

Shoigun mukaan Venäjän kannattaa hyödyntää näitä ohjusmalleja, mikä nopeuttaisi ja halventaisi kehitystyötä.

Shoigu käski maan viranomaisia myös pidentämään nyt kehitteillä olevien maalle sijoitettavien ohjusten kantomatkaa.

Yhdysvaltain ja Venäjän asevarustelua hillitsee nyt vain vuonna 2011 hyväksytty niin sanottu Uusi Start -sopimus. Sen mukaan maiden on rajoitettava strategisten ydinkärkien määrä 1 500:aan. Laukaisualustojen, eli ohjusten ja pommikoneiden määrä on rajoitettu 700:aan. Sopimuksen voimassaolo lakkaa vuonna 2021, ellei sitä pidennetä.

Lue lisää:

Kylmän sodan ohjussopimus on amerikkalaisille liian suppea – Sotilasprofessori: Yhdysvallat siirtää painopistettä kohti Kiinaa

Yhdysvallat ilmoittaa vetäytyvänsä ohjuksia rajoittavasta INF-sopimuksesta – Nato tukee

USA vaatii Venäjää tuhoamaan kolmen pataljoonan ydinohjukset viikon kuluessa

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi