Oppositio jättää yhteisen lakialoitteen hoitajamitoituksesta

Kaikki puolueet kannattavat hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, mutta hallituksesta on arvioitu, että lakia ei ehditä käsitellä tämän vaalikauden aikana.

vanhustenhoito
Koko oppositio, Paavo Väyrynen ( vas.), RKP:n Veronica Rehn-Kivi, perussuomalaisten Leena Meri, SDP:n Maria Guzenina ja Antti Lindtman, vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto, vasemmisoliiton Aino-Kaisa Pekonen ja KD:n Päivi Räsänen   järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden koskien vanhusten hoitoa eduskunnan valtiosalissa 5. helmikuuta 2019.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Oppositioryhmät ovat viikonlopun aikana valmistelleet yhteisen lakialoitteen hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin.

Käytännössä aloitteessa ehdotetaan lakiin lisättäväksi lausetta, jossa henkilöstömitoitus tehostetussa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitohoidossa olisi vähintään 0,7 täysiaikaista työntekijää yhtä palveluja saavaa iäkästä henkilöä kohden.

Aloitteessa myös peruttaisiin hallituskauden alussa tehdyt heikennykset vanhuspalvelupalvelulakiin, jotka liittyivät henkilöstön kelpoisuusvaatimuksiin, eli siihen, ketä henkilöstömitoitukseen voidaan laskea. Aloitteen sisällöstä tiedotustilaisuudessa kertoi sen ensimmäinen allekirjoittaja, hoitajamitoitusta viime hallituskaudella ministerinä esittänyt Maria Guzenina (sd.)

– Vanhuspalvelulain heikentäminen on ollut yksi niistä syistä, minkä takia tuo 0,5 hoitajan suositus on jäänyt käytännössä niin heikoksi, että meillä on käytännössä jäänyt vanhuksia heitteille. Nyt vaaditaan tiukkaa kirjausta lakiin ja oppositio auttaa hallitusta lakiesityksellä, joka voidaan käsitellä tässä eduskunnassa ennen hallituskauden loppua, Guzenina sanoi eduskunnassa järjestetyssä oppositioryhmien tiedotustilaisuudessa.

Oppositio toivoo, että myös hallituspuolueiden edustajat allekirjoittaisivat lakialoitteen ennen sen jättämistä. Hallitus saa pari päivää aikaa harkita aloitteen allekirjoittamista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoo odottavansa kokoomuksen mielenmuutoksen jälkeen, että myös kokoomuksen edustajien nimet löytyvät lakialoitteesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tänään Ylen haastattelussa olevansa valmis kirjaamaan hoitajamitoituksen lakiin. Kokoomus oli ainoa sitovaa hoitajamitoitusta vastustava puolue sen jälkeen, kun hallituspuolueista keskusta ja siniset ilmoittivat viime viikolla olevansa hoitajamitoituksen lakiin viemisen kannalla.

– Nyt kokoomus näyttää vihreää valoa, mutta jäämme odottamaan. Onko kyse sanahelinästä ja vaalilupauksista? Odotan mielenkiinnolla nimiä tähän lakialoitteeseen, Meri sanoo.

Ehditäänkö lakia käsitellä?

Aikataulu lain käsittelylle eduskunnan viimeisen runsaan kuukauden aikana on äärimmäisen tiukka. Oppositio vetoaa siihen, että valmistelutyötä on tehty jo edellisen hallituksen toimesta, kun silloiset hallituspuolueet SDP ja kokoomus ottivat yhteen hoitajamitoituksesta edellisen kerran.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ehdottaa kaikkien puolueiden puheenjohtajien yhteistä sopimusta hoitajamitoituksesta, mikäli lakia ei ehditä tällä hallituskaudella käsitellä. Kaikkien puolueiden puheenjohtajat laittaisivat nimensä paperiin ja sitoutuvat siihen, että riippumatta siitä, mitkä puolueet ovat hallituksessa, seuraava hallitus säätäisi nykyistä sitovamman lain hoitajamitoituksesta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) on sanonut, että vanhustenhoidon hoitajamitoitus ehditään käsitellä eduskunnassa, jos tahtoa löytyy.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan on sanonut käynnistävänsä vanhuspalvelulain uudistamisen valmistelun ministeriössä, mutta hän ei usko, että lakia ehditään enää käsitellä eduskunnassa ennen vaaleja.

Saarikon mukaan esitys on taloudellisesti merkittävä, ja sillä olisi vaikutuksia myös kuntien toimintaan sekä vanhusten kotihoitoon. Edessä olisi siis mittava ja aikaa vievä valmistelutyö.

Hoitajamitoitus nousi poliittiseen keskusteluun sen jälkeen, kun Valvira ilmoitti keskeyttävänsä Esperi Caren yksityisen hoivakodin toiminnan vakavien laiminlyöntien takia. Sen jälkeen useat Ylen selvitykset ovat kertoneet laajoista ongelmista vanhusten hoidossa ympäri Suomen.

Oppositio on jättänyt aiheesta myös välikysymyksen, josta keskustellaan eduskunnassa huomenna keskiviikkona. Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Lisää aiheesta:

Ylen laaja selvitys paljastaa Esperi Caren hoivakotien karuja käytäntöjä: sängystä pudonneet jätetty lattialle, hoivakoti välillä ilman hoitajaa

Ylen selvitys: Hoivajätti Attendolla ongelmia ympäri Suomea – hoivakodeissa aliravittuja, ulkoilua harvoin ja likaisissa vaipoissa nukkumaan

Katso täältä missä hoivakodissa on mitäkin ongelmia – Hoivakotien pitäisi itse valvoa toimintaansa, mutta valvontaa ei oteta tosissaan Vanhustenhoidon kriisikokouksen lopputuloksena 25 lupauksen lista – Attendon toimitusjohtaja kuvailee ongelmia "pieniksi rikkaruohoiksi"