1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkeväärennökset

Kymmenet potilaat saaneet vanhentunutta lääkettä keuhkosyövän hoitoon Suomessa – viranomaisen mukaan kyseessä vakava lääkeväärennöstapaus

Fimean mukaan väärennöstapaus ei todennäköisesti vaarantanut potilasturvallisuutta.

Kuva: AOP

Useat kymmenet suomalaiset keuhkosyöpää sairastavat potilaat ovat saaneet sairautensa hoitoon vanhaksi mennyttä lääkettä viime kevään ja kesän aikana.

Lääkealaa Suomessa valvova Fimea arvioi, että vanhentunutta lääkettä sai enintään 30–50 potilasta. Tarkkaa lukua virasto ei kuitenkaan tiedä. Kyse on Alimta-nimisestä lääkkeestä, jota käytetään keuhkosyövän hoitoon.

Vanhaksi mennyttä lääkettä päätyi potilaille, koska yhden Euroopassa myynnissä olleen Alimta-lääke-erän dokumentaatio oli väärennetty. Lopulta erä päätyi suomalaisiin sairaala-apteekkeihin.

Asia tuli Fimean tietoon joulukuussa, jolloin virasto tiedotti tapauksesta.

Pakkausten etikettejä oli väärennetty niin, että lääkkeen viimeiseksi käyttöpäiväksi oli merkitty vuoden 2019 maaliskuu, kun todellisuudessa viimeinen käyttöpäivä oli jo vuoden 2018 helmikuussa.

Fimean mukaan pakkausten sisältö kuitenkin vastaa alkuperäistä valmistetta. Virasto pitää tapausta vakavana ja poikkeuksellisena.

Vanhaa lääkettä saanut potilas huolissaan

Ylen MOT:n haastattelema potilas sai vanhentunutta Alimta-lääkettä yhdessä muiden hoitojen kanssa kaksi kertaa viime kesänä. Levinnyttä keuhkosyöpää sairastava potilas sanoo pohtivansa sitä, vaikuttiko vanhaksi mennyt lääke hoidon onnistumiseen.

Koko jutun voit lukea tästä.

Lääkkeet voivat vanhetessaan tuottaa haitallisia yhdisteitä tai menettää tehoaan. Fimean mukaan tutkimuksissa on selvinnyt, että väärennöstapaus ei todennäköisesti vaarantanut potilasturvallisuutta tai hoidon laatua.

Yksittäisen potilaan kohdalla tätä ei voi kuitenkaan pitää täysin varmana, virasto toteaa. Fimean mukaan Alimta-lääkkeen säilyvyysdatasta ilmenee, että lääkkeen pitäisi pysyä tehokkaana vielä pitkään viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Rikoksen tekijää ei tiedetä

Vielä ei tiedetä, kuka väärennöksen takana on tai missä EU-maassa rikos tapahtui. Fimea selvittää asiaa yhdessä muiden EU-maiden viranomaisten kanssa.

Lääkkeen toi Suomeen Tanskassa perustettu lääkevientiin erikoistunut yhtiö Orifarm, jonka Suomen konttori sijaitsee Espoossa.

Kyseessä on jo toinen kerta vuoden sisään, kun lailliseen jakeluketjuun on päätynyt etiketeiltään väärennettyjä tuotteita, jotka ovat päässeet potilaille asti. Myös aiemmassa tapauksessa oli kyse syöpälääkkeestä.