Nuuskan salakuljetus Ruotsista työllistää tullia yhä enemmän länsirajalla – "Hullunkuriselta tuntuu, että naapurimaissa on näin erilaiset lainsäädännöt"

Nuuskan salakuljetustapausten tutkinta on haastavaa, koska Suomen ja Ruotsin lait ja käytännöt poikkeavat täysin toisistaan.

nuuska
Tulli valvoo Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.
Nuuskaa salakuljetetaan eniten Tornion ja Haaparannan kautta. Kuljetusta tapahtuu myös muiden rajanylityspaikkojen kautta, jopa vesiteitse Tornionjoen yli.Risto Koskinen / Yle

Nuuskan salakuljetus Ruotsista Suomeen työllistää yhä enemmän tullia ja poliisia länsirajalla pohjoisessa. Viiden viime vuoden aikana nuuskan salakuljetus on kasvanut räjähdysmäisesti.

Nuuskan myynti on Ruotsissa laillista, mutta Suomessa laitonta. Nuuskaa saa tuoda Suomeen vain rajoitetusti omaa käyttöä varten. Sitä kuitenkin salakuljetetaan myyntiin satoja, jopa tuhansia kiloja kerrallaan. Salakuljetustapausten tutkinta on haastavaa, koska maiden lait ja käytännöt poikkeavat täysin toisistaan.

– Kyllähän se äkkiseltään ajateltuna hieman hullunkuriselta tuntuu, että naapurimaissa on näin erilaiset lainsäädännöt ja jopa EU:n sisällä. Ruotsin erityisoikeudella nuuskan valmistukseen ja myyntiin on ihan konkreettisia vaikutuksia varsinkin sitten kun puhutaan esitutkintatyöstä, sanoo tullin ylitarkastaja, tutkinnanjohtajana toimiva Pekka Jauhola.

Jauholan mukaan maiden erilainen lakikäytäntö vaikuttaa tullin työhön lähes päivittäin.

– Päivittäin törmää jonkinlaiseen asiaan näiden lainsäädäntöjen erilaisuuksien kanssa. Kun joudutaan tekemään oikeusapupyyntöjä ja muita selvityksiä Ruotsiin, niin se selkeästi vaikeuttaa asioiden hoitamista sitten Suomessa.

Avattuja nuuskalaatikoita.
Tullin takavarikoimia avattuja nuuskalaatikoita.Tulli

Viime vuosina nuuskan salakuljetus on muuttunut myös yhä ammattimaisemmaksi.

– Homma on aika lailla ammattilaistunut ainakin suurempien salakuljetuserien suhteen. Siellä myös vastapuoli tekee niin sanotusti kovasti töitä, että valvontaa vältetään ja salakuljetus onnistuu. Kyllä se tekee maantieteellisen ja resurssillisen haasteen tullille varsin suureksi, sanoo Jauhola.

Tiistaina Torniossa järjestettiin Nuuska puhuttaa -työpajaseminaari, jossa viranomaiset ja nuorison parissa työskentelevät pohtivat, miten nuuskan haittoja voitaisiin vähentää.