Yliopisto kiinnostui aikuisten leikeistä: "Tämä on mehukas tilaisuus"

Porin yliopistokeskus avaa leikintutkimuksen laboratorion entisen sisäleikkipuiston tiloihin kauppakeskus Puuvillaan.

Pori
Aikuiset yliopistokeskuksen tutkijat leikkivät erilaisilla leluilla.
Porin yliopistokeskuksen tutkijat astuvat leikin maailmaan Katriina Heljakan (toinen oikealta) johdolla.Salli Koivunen / Yle

Joukko akateemisia aikuisia, Porin yliopistokeskuksen työntekijöitä, levittäytyy kauppakeskus Puuvillan entisen sisäleikkipuiston tiloihin. Yksi nappaa käteensä Barbie-nuken, toinen Lego-palikoita ja osa joukkiosta suuntaa kohti trampoliinia.

– Trampoliini kyllä houkuttelee. Se on niin iso ja magee suojaverkkoineen, että ajettelin kokeilla, vieläkö voltti irtoaa, digitaalisen kulttuurin yliopistonlehtori Riikka Turtiainen pohtii.

Kyse ei ole siitä, että he tulisivat tänne lastensa kanssa.

Katriina Heljakka

Turun yliopiston luotsaama Pori Laboratory of Play, tuttavallisemmin PloP, käynnistyy Puuvillassa keskiviikkona. Porin yliopistokeskuksen tuore hanke tutkii aikuisten suhtautumista leikkimiseen.

– Pori on hyvin peliorientoitunut kaupunki. Erilainen leikin maailma yhdistyy nykyisin vahvasti muutenkin myös aikuisten arkeen. Erilaiset pakohuoneet ja esimerkiksi osallistavat teokset lisäävät jatkuvasti suosiotaan. PloPin tutkimus lähtee siitä ajatuksesta, että aikuisetkin voivat käydä vuoropuhelua ja intoutua leikkimään materiaalien ja tilojen kanssa, projektia johtava tutkijatohtori Katriina Heljakka kertoo.

Yliopistokeskuksen väki leikkimään

Porin yliopistokeskuksen henkilökunta pääsee Puuvillaan entisen sisäleikkipuiston tiloihin seikkailemaan liukumäissä ja pallomeressä, pomppimaan trampoliinilla ja leikkimään erilaisilla leluilla.

– Toivomme pystyvämme selvittämään, miten aikuisen toimivat tällaisessa tilassa, kun saavat luvan leikkiä ihan keskenään. Kyse ei ole siitä, että he tulisivat tänne lastensa kanssa. Tämä on mehukas tilaisuus päästä kartoittamaan aikuisten asenteita leikkiä kohtaan, Heljakka kuvailee.

Yleisö osallistetaan lelujen päiväkerholla

Leikintutkimuksen laboratorion ovia ei voida avata kauppakeskuksen asiakkaille, mutta yleisö pääsee osallistumaan laboratorion toimintaan muilla keinoin. Kymmenenpäiväisen hankkeen toinen puolisko pyhitetään yleisön lelujen päiväkerholle.

– Ajatuksena on se, että niin lapset kuin aikuisetkin saavat tuoda tänne päiväksi omat lelunsa leikkimään ja seikkailemaan. Siitähän voi sitten syntyä ihan mitä vain, toivottavasti positiivisia tarinoita sosiaaliseen mediaan Pori Laboratory of Playn toiminnasta, lelututkija Katriina Heljakka vinkkaa.