Kokoomus ja RKP suunnittelevat vaaliliittoa Satakunnassa

Kokoomuksen piirikokous antoi tiistai-iltana piirijohdolle luvan neuvotella vaaliliiton Ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa.

Satakunta
Äänestyslippu kuoressa
Satakunnassa nähdään huhtikuussa kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto.Petteri Paalasmaa / AOP

Kokoomus ja Ruotsalainen kansanpuolue ovat menossa vaaliliittoon Satakunnassa. Kokoomuksen piirikokous päätti tiistai-iltana antaa piirijohdolle valtuudet neuvotella vaaliliiton. Kokoomus asettaisi listalle 13 ehdokasta, RKP yhden.

Kokoomus tavoittelee vaaleissa kahta kansanedustajan paikkaa listalla, jolle on asetettu useita entisiä kansanedustajia. Viime vaaleissa kokoomus sai Satakunnasta ainoastaan yhden kansanedustajan.

Viime eduskuntavaaleissa kokoomuksen piirijohto ehdotti vaaliliittoa vihreiden kanssa. Vaaliliitto kaatui kenttäväen vastustukseen piirikokouksessa. Kokoomuksen piirijohdon tiedetään pohtineen tällä kertaa vaaliliittoa myös muiden puolueiden kuten sinisten kanssa.

RKP:llä oli viime eduskuntavaaleissa ensi kertaa vuosikymmeniin ehdokkaita Satakunnan vaalipiirissä. Puolue keräsi (siirryt toiseen palveluun) viidellä ehdokkaallaan 426 ääntä eli 0,3 prosenttia äänistä. Viime presidentinvaaleissa (siirryt toiseen palveluun) RKP:n ehdokas Nils Torvalds sai Satakunnasta 427 ääntä.

Äänet samaan pottiin

Kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto on toteutuessaan ainoa tiedossa oleva vaaliliitto Satakunnassa huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Vaaliliitossa kaksi puoluetta perustaa vaaleihin yhteisen listan. Puolueilla on mahdollisuus hyötyä molempien puolueiden saamista äänistä.

Toisaalta vaaliliitto voi karkottaa sellaisia kannattajia, jotka eivät halua olla tukemassa toisen listalla olevan puolueen ehdokkaita. Esimerkiksi RKP:lle annettu ääni voi kokoomuksen ja RKP:n listalla hyödyttää kokoomuslaista ehdokasta.

Kuka hyötyy?

Mahdollisessa kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitossa kokoomuslaiset ovatkin todennäköisiä hyötyjiä. Päästäkseen kansanedustajaksi RKP:n ehdokaan pitäisi peitota suosiossa liuta tunnettuja kokoomusnimiä ja saada tuhansia ääniä.

Toisaalta RKP:n ehdokkaan äänimäärä voi jäädä niin vähäiseksi, että tuntemattomampikin kokoomusnimi saisi enemmän ääniä.

Viime eduskuntavaaleissa saamallaan yhteisäänimäärällä kokoomuksen ja RKP:n porvarillinen vaaliliitto olisi saanut Satakunnasta vain yhden kansanedustajan. Tuolloin vain kaksi kokoomusehdokasta, Tupuna Kangas-Männistö ja Taru Anttila, keräsivät yksin vähemmän ääniä kuin RKP:n ehdokkaat yhteensä.

Yhteistyön taustalla voi olla myös muita, Satakunnan poliittisia ympyröitä laajempia vaikuttimia. Valtakunnanpolitiikassa RKP haluaa palata oppositiosta takaisin perinteisiin asemiinsa hallitukseen, jossa istuessaan puolue on ollut kokoomuksen kanssa asiakysymyksissä usein samoilla linjoilla.

Kristilliset taitavia liittoutujia

Pienet puolueet ovat silloin tällöin onnistuneet yllättämään vaaliliitoilla isompien puolueiden kanssa. Erittäin taitavana vaaliliittojen rakentelijana pidetään kristillisdemokraattista puoluetta, jonka uskonnolliset kannattajat osaavat keskittää äänensä yhdessä sovitulle ehdokkaalle.

Satakunnassa vaaliliitot ovat suosineet kristillisdemokraatteja, jotka ovat onnistuneet muuttamaan pienen kannatuksensa kansanedustajan paikaksi viimeksi vuonna 2011, kun Sauli Ahvenjärvi (kd.) nousi kansanedustajaksi keskustan kanssa tehdyn vaaliliiton avittamana.

Tuolloin kristillisdemokraattien ehdokkaat keräsivät maakunnassa (siirryt toiseen palveluun) vain 3,1 prosentin kannatuksen. Tämä ei ilman keskustan kanssa tehtyä liittoa olisi riittänyt lähellekään kansanedustajan paikkaa. Keskusta puolestaan menetti vaaliliiton takia yhden paikan eduskunnassa.