1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Ranska pyrkii suitsimaan mellakointia: Naamioitumisesta mielenosoituksessa jopa vuosi vankeutta ja 15 000 euron sakko?

Keltaliivit yhdistivät tiistaina ensi kertaa voimansa suuren ammattiliiton kanssa.

Mielenosoittajia Pariisissa 5. helmikuuta 2019. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Ranskan parlamentin alahuone hyväksyi tiistaina lakiesityksen, jolla pyritään ehkäisemään mielenosoitusten yltyminen väkivaltaisiksi.

Esityksen mukaan valtion viranomaiset voivat esimerkiksi kieltää väkivaltaisiksi epäiltyjen ihmisten osallistumisen mielenosoituksiin ilman oikeuden päätöstä.

Kasvojen peittämisestä mielenosoituksessa voitaisiin rangaista ankarasti. Naamioitumisesta voisi saada jopa 15 000 euron sakot ja vuoden vankeutta.

Vastustajien mukaan laki on ristiriidassa perustuslakiin kirjatun mielenosoitusoikeuden kanssa. Sisäministeri Christophe Castaner sanoi maanantaina lain kohteena olevan "kourallisen huligaaneja, jotka uhkaavat oikeuttamme osoittaa mieltämme".

Esityksellä vielä useampi käsittely edessä

Taustalla ovat kuukausia jatkuneet keltaliiviprotestit, joista on ajoittain kehkeytynyt mellakoita. Esimerkiksi joulukuun alussa keltaliiviprotestin aikana mellakoijat polttivat autoja ja tuhosivat kauppoja Pariisin keskustassa.

Samantyyppinen, mutta vielä tiukempi laki koskien väkivaltaista protestointia oli Ranskassa voimassa vuosina 1970–81.

Uusi laki vaatii hyväksynnän vielä senaatissa ja Ranskan perustuslakineuvostossa. Ranskalainen Le Monde -lehti huomauttaa (siirryt toiseen palveluun), että lain lopulliset kirjaukset saattavat olla selvillä vasta kuukausien päästä.

Alahuoneessa esitys meni läpi äänin 387–92. Tosin noin 50 edustajaa presidentti Emmanuel Macronin omasta LREM-puolueesta jätti äänestämättä.

Keltaliiveja mukana myös ay-protestissa

Tiistaina keltaliivejä näytti osallistuvan ensi kertaa myös suuren ammattiliiton protestiin, kun vasemmistolainen CGT-liitto marssi eri puolilla Ranskaa. Kommunistitaustaisen CGT:n lakkoihin ja mielenosoituksiin osallistui järjestön mukaan tiistaina noin 300 000 ihmistä.

CGT on nimennyt tapahtumansa "sosiaalisen hädän tiistaiksi" ja suunnittelee siitä viikoittaista. Keltaliivien protestit on järjestetty lauantaisin.

– Ei ole mitään syytä, miksemme osoittaisi mieltä vierekkäin tai peräkkäin. Tärkeää on, että ensimmäinen yhteinen päivämme on menestys, sanoi CGT:n johtaja Philippe Martinez.

Italian varapääministeri, populistista Viiden tähden liikettä edustava Luigi di Maio puolestaan kertoo tavanneensa tiistaina keltaliivien johtohahmoja Ranskassa. Di Maio kertoi Twitterissä tavanneensa myös liikkeen eurovaaliehdokkaita ja kuvaili "muutosten tuulten ylittäneen Alpit".

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Di Maio ja Italian sisäministeri Matteo Salvini ovat ilmaisseet aiemminkin tukensa keltaliiveille ja suomineet sanallisesti Ranskan presidenttiä viime viikkoina. Macron on ilmoittanut, että hän asioi Italiassa vain pääministeri Giuseppe Conten kanssa.