Suomen merimuseon parkkialueesta tuli iltaisin rellestävien autoilijoiden rallirata – kaatuneita liikennemerkkejä ja julkisivuvaurioita

Yksi hurjastelijoista ajoi Kotkassa merikeskus Vellamon seinään. Kiinteistöyhtiö on tehnyt ilkivallasta jo useita rikosilmoituksia.

Merikeskus Vellamo
Kaatunut liikennemerkki
Vellamon pihalla kaatuu liikennemerkkejä ralliajojen seurauksena aika ajoin.Mirjam Tahkokorpi / Yle

Kotkassa on koitunut ongelmia kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon pysäköintialueella rälläävistä autoilijoista. Merikeskuksessa sijaitsee muun muassa Suomen merimuseo.

Tähän mennessä vakavin tapaus sattui viime viikolla, jolloin henkilöauto oli törmännyt rakennuksen seinään myöhään maanantai-iltana. Merikeskuksessa on tavallisesta poikkeava ulkokuori, joka on tehty alumiinista ja lasista.

– Rakennuksen julkisivusta rikkoutui alumiini- ja lasikasetteja. Vaurion kustannuksia vielä selvitellään, kertoo Kotkan Julkisten kiinteistöjen toimitusjohtaja Anu Kuusela.

Kukaan ei loukkaantunut törmäyksessä. Auton kuljettaja ilmoittautui itse vahingontekijäksi, ja Kotkan Julkiset kiinteistöt neuvottelee korvauksista kuskin kanssa.

– Nyt täytyy antaa erityiskiitokset kuljettajalle, joka ilmoittautui meille itse. Hänen kanssaan hyvässä yhteistyössä korjaamme tätä tilannetta, kertoo Anu Kuusela.

Rikosilmoituksia poliisille

Pysäköintialueella on kaatunut ralliajojen seurauksena useita liikennemerkkejä. Toimitusjohtaja Anu Kuuselan mukaan yhdestä vaurioituneesta liikennemerkistä koituu satojen eurojen kustannukset.

– Vaikutukset ovat kuitenkin paljon suuremmat kuin rahallinen summa, joka syntyy liikennemerkistä tai muusta vauriosta. Kun opasteet eivät ole kunnossa, se vaikuttaa myös alueen turvallisuuteen. Tapaukset vievät aikaa myös kiinteistönhoitajan muilta töiltä.

Merikeskuksen piha-alueella on videovalvonta, joka tallentaa kaikki tapahtumat. Videolle päätyvät myös pihalla rälläävien autojen rekisteritunnukset.

Merikeskus Vellamo
Merikeskus Vellamon piha on houkutteleva rallirata.Mirjam Tahkokorpi / Yle

Kaupungin omistama Kotkan Julkiset kiinteistöt toivoo, että vahingon sattuessa tekijät ilmoittautuisivat itse. Aina näin ei tapahdu. Silloin kiinteistöyhtiö kääntyy poliisin puoleen. Kiinteistöyhtiö on tähän mennessä tehnyt useita rikosilmoituksia Vellamon luona tehdystä ilkivallasta ja rallivahingoista.

Ralliajot Vellamon pihalla ovat jo pitkäaikainen ilmiö.

– Täytyy sanoa, että nyt puhutaan jo traditiosta. Alue ei kuitenkaan ole turvallinen ajoharjoittelulle, koska aina on riskinä, että ajoneuvo suistuu mereen. Toivon, että kokeilut sillä alueella rauhoittuisivat, Kuusela toteaa.

Merikeskus Vellamo sijaitsee Kotkassa Suomenlahden rannalla. Vuonna 2008 valmistuneessa rakennuksessa ovat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo, Tietokeskus Vellamo sekä Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut.