1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltojen politiikka

Analyysi: Trump ojensi yhteistyön kättä demokraateille, mutta samalla piti kiinni muurista ja arvosteli "järjettömiä tutkintoja"

Poliittisen yhteistyön eväitä voi löytyä infrastruktuurin parantamisesta ja lääkkeiden hinnan alentamisesta, mutta loppuuko yhteistyölinja seuraavaan presidentin tviittiin, pohtii Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Presidentti Donald Trump ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kättelevät. Kuva: EPA/POOL / Doug Mills

WASHINGTON Yhdysvaltain nykyinen poliittinen todellisuus valkeni – kirjaimellisesti – presidentti Donald Trumpille viimeistään hänen pitäessään kansakunnan tila -puhetta kongressissa. Lähes kaikki kongressin demokraattinaiset olivat pukeutuneet valkoiseen naisten äänioikeuden puolesta taistelleen suffragettiliikkeen mukaan.

Yksi valkoisiin pukeutuneista naisista istui aivan Trumpin takana: edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi. Demokraattien voimanainen oli jo ehtinyt näyttää Trumpille kaapin paikkaa kongressin välivaaleissa muuttuneista voimasuhteista. Pelosi ilmoitti, että Trumpilla ei ole asiaa kongressinkukkulalle pitämään puhetta, niin kauan kun liittovaltion hallinnon sulku jatkuu.

Puhe lykkääntyi noin viikon, ja onnistui sen jälkeen kun Trump oli suostunut hyväksymään hallinnon rahoituksen, vaikkei saanutkaan kongressilta havittelemiaan muurirahoja.

Ennen puhetta Washingtonissa pohdittiin, tulisiko kongressiin tappiostaan suivaantunut presidentti, joka uhkaisi jälleen julistaa hätätilan ilman muurirahoitusta. Näin ei käynyt.

Trump oli puheessaan sovitteleva sekä vetosi yhteistyön ja kompromissien puolesta. Heti puheensa aluksi Trump sanoi esittelevänsä asialistan, joka ei ole sen enempää demokraattien kuin republikaanien agenda, vaan Yhdysvaltain kansan. Sali taputti, myös Pelosi.

Valkoisiin pukeutuneita demokraattinaisia Kansakunnan tila- puheen yleisössä. Kuva: AKM Images / GSI Media

Kun tovi myöhemmin Trump patisti kongressia hakemaan kompromisseja yhteisen hyvän eteen, Pelosi nousi seisomaan ja kurotti taputtavine käsineen merkitsevästi kohti presidenttiä.

Yhteistä säveltä puolueiden kesken Trumpin esittelemästä asialistasta löytyy helpoiten Yhdysvaltain infrastruktuurin parantamisesta sekä lääkkeiden hinnan madaltamisesta. Molemmista Trump muuten puhui myös vuosi sitten.

Trumpin yhteistyön viestiä tosin saattoi vesittää se, että puhetta oli kulunut tuskin varttia, kun hän varoitti, että Yhdysvaltain talouskasvun voivat pysäyttää ”tyhmät sodat” ja ”järjettömät puolueelliset tutkinnat”. Tutkinnoilla Trump näytti viittaavaan kongressin edustajainhuoneen demokraattien ajamiin useisiin Trumpin bisnesten tutkintoihin.

Demokraattileiriin ei varmasti myöskään pudonnut se, että Trump puhui jälleen etelärajan vaarallisuudesta ja laittomien maahantulijoiden muodostamasta turvallisuusuhasta. Viimevuotiseen tapaan Valkoinen talo oli kutsunut yleisöön henkilöitä, jotka olivat menettäneet läheisiään paperittomien tekemissä veriteoissa.

Trump teki myös selväksi, ettei ole luopunut tavoitteesta saada muuri tai este etelärajalle, tosin Trumpkaan ei näytä havittelevan sitä enää betonisena koko rajan matkalle, vaan rajaviranomaisten osoittamiin tärkeimpiin paikkoihin. "Kun muurit nousevat, rikokset vähenevät", Trump julisti. Pelosi näytti presidentin selän takana nyrpeältä.

Trumpin mukaan kansakunnan tila on vahva. Tähän Pelosi näytti puistavan päätään.

Eurooppa ei Trumpin puheessa noussut esiin muuta kuin Naton kautta. Trump toisti jälleen näkemyksensä, että sotilasliiton muut maat ovat kohdelleet vuosikausia Yhdysvaltoja epäreilusti.

Trumpin mukaan hallintonsa on saanut Naton lisäämään puolustusmäärärahoja 100 miljardia. Nato-osuuden aikana Pelosin huulilta pystyi lukemaan "not true", "ei pidä paikkaansa".

Ulkopolitiikassa vuoden aikana kenties isoin käänne on tapahtunut Trumpin suhtautumisessa Pohjois- Koreaan. Vielä vuosi sitten Trump puhui Pohjois-Korean "julmasta ja raa’asta diktatuurista" ja oli tuonut yleisön joukkoon Pohjois-Koreasta paenneen ja pakomatkalla rampautuneen korealaisen.

Tällä kertaa yhdysvaltalaiset saivat kuulla, että Pohjois-Korean kanssa historiallista pyrkimystä rauhaan jatketaan. Trump ilmoitti tapaavansa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Unin seuraavan kerran kuun lopussa Vietnamissa.

Yleisöstä kuului selvä kohahdus, kun Trump väitti, että Yhdysvallat olisi todennäköisesti sodassa Pohjois- Korean kanssa, jos häntä ei olisi valittu presidentiksi.

Trumpin valtakunnan tila -puhe
Trump kehui Pohjois-Korean politiikkaansa

Trumpin lähentyminen Pohjois-Koreaan tapahtuu samaan aikaan, kun Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat arvioineet Pohjois-Korean ydinasepyrkimysten jatkuvan.

Syyrian suhteen Trump pakitti hivenen. Joulukuussa hän ilmoitti Isisin kukistetuksi ja Yhdysvaltain vetävän joukkonsa Syyriasta. Nyt Trump muotoili ympäripyöreämmin taistelun Isisin rippeitä vastaan jatkuvan, mutta ajan olevan oikea toivottaa sotilaat tervetulleiksi takaisin kotiin.

Puheensa loppuun Trump vielä viritti yksituumaisuuden henkeä runolliseen sävyyn toivomalla rakkauden siteiden elvyttämistä naapureiden ja kansalaisten kesken.

Trumpista on kuitenkin kahden vuoden aikana opittu ainakin se, että perinteisten valmiiksi kirjoitettujen linjapuheiden sijaan hän tekee politiikkaa vahvasti muilla areenoilla kuin kongressin puhujapöntössä. Hyvällä syyllä voikin kysyä, loppuuko yhteistyötä korostava linja presidentin seuraavaan tviittiin.

Voit kommentoida aihetta luomalla Yle-tunnuksen. Kommentointi on auki kello 16 asti. Luo Yle-tunnus täällä.

Lue lisää:

Yle seurasi: Trump arvosteli puheessaan "naurettavia ja puolueellisia tutkintoja" – Pelosi pyöritteli silmiään

USA:n liittolaiset odottavat presidentti Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin toista tapaamista kauhunsekaisin tuntein